Escape from the Planet of the Apes (1971)

  Tre talende aber rejser tilbage i tiden og opdager, hvordan mennesket engang behandlede de firbenede. Mødet bliver hjerteligt men farligt.


  NEW YORK MED GRÆS PÅ TAGET

  Sammenhængende film:
  Planet of the Apes (1968)
  Beneath the Planet of the Apes (1970)
  Escape From the Planet of the Apes (1971)
  Conquest of the Planet of the Apes (1973)
  Battle for the Planet of the Apes (1973)
  The Planet of the Apes (2001)

  I den tredje film om de talende aber er et par repræsentanter for den mere venligt stemte del af "befolkningen" draget tilbage i tiden for at besøge menneskene, mens de endnu havde herredømmet over planeten.

  Alternativ komedie
  Idéen er sjov og fungerer i filmens første halve time som en udmærket alternativ komedie. Men efterhånden sniger der sig en hel del pjattet usandsynlighed ind i historien, som end ikke i science fiction-sammenhæng kan sluges råt.

  Letkøbt morskab
  Handlingen bliver forudsigelig, og morskaben for letkøbt: Aberne iføres mennesketøj, tilvænnes menneskelivsstil med drinks og tv.

  Sjofle menneskejokes
  Og efterhånden fyrer de også sjofle menneskejokes af. Det sagde hun også i går-agtigt. Man sidder med en vished om, at aberne nok skal tilpasse sig den umenneskelige menneskevelfærd for til sidst at blive straffet.

  Godt dummer mennesker
  Menneskene må være godt dumme, når de hopper på, at to udklædte mennesker med hule og rungende stemmer skulle være talende aber fra en fjern fremtid.

  Dumme slutninger
  Et kendetegn ved disse abeplanetfilm er øjensynlig, at hver film ender overordentlig dårligt. Det er i hvert fald tendensen.  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1971, USA, Science Fiction, Action, Thriller, Dyr på film, 93 min.

  Dansk titel: Escape from the Planet of the Apes
  Instr: Don Taylor Prod: Arthur P. Jacobs Manus: Paul Dehn Foto: Joseph Biroc Klip: Marion Rothman Mus: Jerry Goldsmith