Mr. Holland's Opus (1995)

  En musiklærer opnår stor succes takket være sine gode pædagogiske evner.


  EN HOLLYWOOD-SYMFONI

  Tematisk beslægtede film:
  Dead Poets Society (1989)
  School Ties (1992)
  Mr. Holland's Opus (1995)
  Heaven Help Us (1985)
  Song for a Raggy Boy (2003)
  Les choristes (2004)

  En klassisk amerikansk solskinshistorie. Violinerne spiller deres søde melodi, mens alle mennesker mødes i en herligt fuldstændig lykke.

  Lykkens omdrejningspunkt
  Denne fuldstændige lykkes omdrejningspunkt er musiklæreren Glenn Holland. Han begynder mod sin vilje at undervise i musik på John F. Kennedy High School i 1960'ernes USA. Men det hele skal jo løbe rundt, og han har en kone og en lejlighed at passe.

  Kropumulige elever
  Eleverne viser sig at være kropumulige. De har ikke et hak forstand på musik, og det synes at være et helvede for mr. Holland. Han raser da også åbenlyst over det, men han har bestemt ikke tænkt sig at give op. Det skal blive hans livsopgave at få elevernes musikalske evner i topform.

  Konen venter med glade smil
  Således pendler vi mellem mr. Hollands arbejde, hvor fremskridtene hurtigt bliver til at få øje på, og hans hjem, hvor konen venter med glade smil. Og en dag med en meddelelse om, at hun er gravid. Så er der udsigt til endnu mindre fritid til at komponere i. Mr. Hollands virkelige lidenskab. I forvejen vier han næsten al sin fritid på sit arbejde. Han tilbyder ekstraundervisning til sine elever og arbejder på musicals og heppeband. Det tegner til at give bonus.

  En døv søn
  Men da sønnen er blevet født og har vokset sig halvstor, viser det sig, at han er døv, og det er et meget hårdt slag for mr. Holland. Sønnens manglende hørelse bliver mr. Hollands største krise, men han vælger helt at ignorere sin søn frem for at arbejde med ham.
   

  Øjnene op for døv søn

  Et træk moderen forståeligt nok ikke bryder sig om. Det ender da også med, at mr. Holland får øjnene op for sin døve søn, og i en meget vammel scene tilegner han en børnevise til sin halvvoksne søn foran et større publikum.

  Overbevisende titelrolle
  Richard Dreyfuss spiller titelrollen overbevisende, med sikker sans for det sentimentale og med en uimodståelig humoristisk udstråling. Glenne Headly vamler sig igennem som hans pusse-nussede kone.

  Basale musikalske hovedværker
  Det tekniske arbejde er klassisk velfungerende og er en nydelse for filmoplevelsen. Musiksiden er begrænset til de mest basale klassiske værker af Beethoven og 60'ernes rock'n roll.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1995, USA, Drama, Musik, Teenagere, Børn på film, 133 min.

  Dansk titel: Mr. Holland's Opus
  Instr: Stephen Herek Prod: Ted Field, Michael Nolin, Robert W. Cort Manus: Patrick Sheane Duncan Foto: Oliver Wood Klip: Trudy Ship Mus: Michael Kamen
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Dreyfuss)
  • GG-N - Bedste skuespiller (Dreyfuss)
  • GG-N - Bedste manuskript