Othello (1995)

  I denne Shakespeare-filmatisering bliver en mands lykke den bitre tilskuer for meget, og hans ondsindede plan skal snart vise sig at have effekt.


  SHAKESPEARE-EKSPRESSIVITET

  Denne fremragende Shakespeare-filmatisering imponerer med sin udtryksfuldhed i både teknik og skuespil. Der er virkelig voldsomme følelser på spil, og man har en følelse af, at Oliver Parker med "Othello" er kommet William Shakespeares personlige udtryk meget nær.

  Lykke & leg på lånt tid
  Laurence Fishburne spiller hovedrollen som den lykkelige Othello, der netop har fundet sit livs store kærlighed, den yndige Desdemona. Al denne lykke bliver dog Othellos gode ven Iago for meget, og han sætter alt ind på at ødelægge skønsangen.

  Jalousi er nøgleordet
  Jalousi er nøgleordet: ved ihærdigt at bilde Othello ind, at hans unge frue har en hemmelig affære, lykkes det Iago at gøre Othello så skinsyg og ulykkelig, at verden snart er gråt i gråt, og enhver uoverlagt handling kan ventes.

  Voldsom udtryksfuldhed
  Filmens voldsomme udtryksfuldhed sætter sig på nethinden, og man kan kun bifalde instruktør Oliver Parkers øje for det dramatiske. Lyssætninger og kringlende kameravinkler forstærker i dén grad stemningerne. Raffinementet med Iagos direkte tale til kameraet fungerer orginialt - og helt i Shakespeares ånd.  Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1995, Storbritannien, USA, Drama, Romantik, Historie, 115 min.

  Dansk titel: Othello
  Instr: Oliver Parker Prod: David Barron, Luc Roeg Manus: Oliver Parker Baseret på: skuespillet af William Shakespeare Foto: David Johnson Klip: Tony Lawson Mus: Charlie Mole