Planet of the Apes (1968)

  Efter flere tusind år i rummet styrter tre mennesker ned på en jordlignende men gold og øde planet.


  OMVENDT HAKKEORDEN

  Sammenhængende film:
  Planet of the Apes (1968)
  Beneath the Planet of the Apes (1970)
  Escape from the Planet of the Apes (1971)
  Conquest of the Planet of the Apes (1973)
  Battle for the Planet of the Apes (1973)
  The Planet of the Apes (2001)

  "Planet of the Apes" er en af de store klassikere i science fiction-genren, og med god grund. Der er scifi-atmosfære for alle pengene, godt hjulpet på vej af en fabelagtig og bjergtagende fotografering - samt Jerry Goldsmiths sælsomt spektakulære musik.

  Ugæstfri abeplanet
  Tre astronauter har tilbragt utallige jordår i rummet, da de endelig igen nærmer sig Jorden. Men et eller andet går galt, og den lille rumfærge styrter ned i en lille indsø midt i et ugæstfrit og goldt landskab på en ukendt planet.

  Ubarmhjertig kamp
  Heldigvis passer atmosfæren perfekt til mennesker. Efter at have vandret gennem ørkensandet kommer de tre til mere frodige områder, hvor primitive og stumme mennesker "græsser". Snart erfarer de tre "avancerede" mænd, at de er kommet til en planet, hvor aberne hersker over mennesket - den omvendte verden! I en blodig og ubarmhjertig kamp indfanges de tre af de brutale aber.

  En abe-tilbeder
  De tre astronauters veje skilles, og aleneladt kæmper Charlton Hestons George Taylor for ikke at lide samme skæbne som sine "artsfæller". En kvindelig og amerikansktakende videnskabsabe falder pladask for det begavede menneske. Men vil det lykkes George at overbevise de lidet samarbejdsvillige overaber om, at han er den klogeste?

  Højt teknisk niveau
  Man køber virkelig det absurde abebillede. Dette skyldes i høj grad det fantastisk høje tekniske og fotografiske niveau. Selve historien er ikke fuldendt: I særlig grad er det svært at acceptere dén gennem-amerikanske livsstil, som aberne fører. Godt nok spiser de ikke på McDonald's, men deres retssager ligner dem fra USA.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1968, USA, Science Fiction, Eventyr, Action, 110 min.

  Dansk titel: Abernes planet
  Instr: Franklin J. Schaffner Prod: Arthur P. Jacobs Manus: Michael Wilson, Rod Serling Baseret på: roman af Pierre Boule Foto: Leon Shamroy Klip: Hogh S. Fowler Mus: Jerry Goldsmith
  Priser
  • AAN - Bedste musik
  • AAN - Bedste kostumedesign
  • AA - Æres-Oscar (John Chambers, makeup)