Rosemary's Baby (1968)

  Der skal gå meget lang tid, før en gravid kvinde fatter mistanke til, at hendes graviditetsforløb er usandsynlig abnormt.


  DEN ABNORME GRAVIDITET

  Det nyforelskede par, Rosemary og Guy Woodhouse, flytter ind i en flot, stor lejlighed. Deres naboer, et ældre ægtepar, byder dem straks velkommen og skal snart vise sig at være temmelig påtrængende.

  Intet privatliv
  Efterhånden bliver det svært for Rosemary og Guy at have et privatliv, fordi især konen, Minnie, kommer rendende hele tiden. Minnie spørger ligeud om alting, og det ser umiddelbart ud som om, der ikke er nogen grænser for hendes hjælpsomhed. Da Rosemary bliver gravid, er Minnie og hendes mand Roman ekstra behjælpelige og kommer daglig med urtedrik og små stykker mad til hende.

  En abnorm graviditet
  Men Rosemarys graviditetsforløb er slet ikke normalt. Hun taber vægt i stedet for at tage på, og hun er i det hele taget temmelig kraftesløs. Alligevel fatter hun ikke mistanke og fortsætter ufortrødent med at gå til den af Minnie og Roman anbefalede læge, Dr. Sapirstein.
   

  Bliver nervøs

  Det er først da en gammel ven til Rosemary, Hutch, forsøger at få hende til at forstå, at det hele er unormalt, at hun begynder at blive nervøs. Men Hutch går i dyb koma, netop som han skal møde Rosemary. Han efterlader sig dog en bog om heksekunst, og nu begynder tingene langsomt at gå op for Rosemary, og hun bliver forståeligt nok rædselsslagen.
   

  Stilren stemningsfilm

  "Rosemary’s Baby" er en meget stilfuld stemningsfilm, men man opnår aldrig det helt store psykologiske gys, da historien ret hurtigt viser sig at være mere end almindeligt far out.

  Panik- og dødsangst
  Der er ikke mange virkemidler på det tekniske område til at skræmme eller manipulere med tilskueren. Der er reelt kun Rosemary og hendes graviditetsforløb, og i Mia Farrows lovlig overspillede fortolkning af panik- og dødsangst bliver gyset mere belastende end højspændt.

  Stærk udstråling
  Skuespillet er ellers generelt en vigtig brik i filmens trods alt stærke udstråling, hvilket er et tydeligt bevis på Polanskis evner som personinstruktør. Mia Farrow er som nævnt anmassende i rollens utilgivelige naivitet, hvorimod John Cassavetes er eminent som hendes ret så selvcentrerede mand. Ruth Gordon leverer filmens anden store præstation, og hendes Oscarstatuette er absolut fortjent.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1968, USA, Gyser, Thriller, 136 min.

  Dansk titel: Rosemary's Baby
  Instr: Roman Polanski Prod: William Castle Manus: Roman Polanski Baseret på: roman af Ira Levin Foto: William A. Fraker Klip: Sam O'Steen, Bob Wyman Mus: Krzysztof Komeda
  Priser
  • AA - Bedste birolleskuespillerinde (Gordon)
  • AAN - Bedste adopterede manuskript
  • GG - Bedste birolleskuespillerinde (Gordon)
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Farrow)
  • GG-N - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste musik