Silver Bullet (1985)

  En dreng i kørestol med en særinteresse for varulve får nærkontakt af første grad med et eksemplar af det farlige "dyr".


  FAIR VARULVESAGA

  I 1976 hærger en række mord et lille landsbysamfund. For den handicappede dreng Marty kommer drabene også tæt på, da hans bedste ven bliver flået i stykker.

  En varulv på spil
  I forbindelse med et dristigt fyrværkeriforetagende opdager Marty, at morderen er en varulv, men det bliver svært at overbevise de voksne - selv Uncle Red, der ellers er meget børnevenlig.
   

  "Tvivlsom" amerikaner

  "Silver Bullet" er helt tydeligt en "tvivlsom" amerikaner, der ofte er sukret og overrørende. Men filmen er samtidig så effektivt et gys, at disse svagheder for det meste træder lidt i baggrunden.

  Stemningsfuldt nervepirrende
  Som gyser er filmen både stemningsfuld og temmelig nervepirrende, godt underbygget af en effektfuld lurende fotografering og en genre-rigtig musik uden stærk dominans. Meget af æren skal dog tilskrives Stephen King: Den gode historie og dens thrills er ikke kommet ud af den blå luft.

  Dygtig King-historie
  Stephen King skrev også manuskriptet til filmen, og det er bl.a. virkningsfuldt, at drengen Marty er handicappet, hvilket på mange måder forstærker gysereffekten, fordi han ikke er i stand til at forsvare sig selv. Til gengæld klarer han sig bedre end mange ikke-handicappede børn ville have gjort. Han tænker nemlig klart og handler derefter.

  Vaklende voksenspil
  Nogle skuespillere er desværre direkte elendige: Martys vens far spiller råddent ringe, præsten er heller ikke for god, fordi han lægger for meget vægt på at virke ond og væmmelig. Også Gary Busey er tvivlsom, men acceptabel, og de fleste børn spiller rigtig pænt.

  Absolut passabel
  "Silver Bullet" er et teknisk dygtigt skabt gyserværk, med alt hvad det indebærer af genretypiske klip, vinklinger og lyssætninger. En absolut passabel stemnings-gyser.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1985, USA, Holland, Gyser, Børn på film, Varulvefilm, 90 min.

  Dansk titel: Varulvenætter
  Instr: Daniel Attias Prod: Martha Schumacher Manus: Stephen King Baseret på: roman af Stephen King Foto: Armando Nannuzzi Klip: Daniel Loewenthal Mus: Jay Chattaway