Sort høst (1993)

  En godsejer og far til fire voksne døtre driver gæk med konen ved at pleje en meget løs omgang med unge kvinder.


  FARVERIGT DYSTER FILM

  "Sort høst" er en smuk og tankevækkende dansk film med fremragende skuespil.

  Sex for hyggens skyld
  Ole Ernst spiller den rige godsejer Niels, der gifter sig med en svensk kvinde og får fire døtre ud af ægte kærlighed. Men siden udvikler han sig i en meget selvdestruktiv og selvsikker retning, hvor yngre kvinder og sex for hyggens skyld kommer i højsædet. Han gør intet for at skjule sin nye tilværelse, snarere tværtimod - han tirrer både konen og døtrene, der næsten kunne finde på at dræbe faderen i ren raseri.

  En trofast kone
  Niels' kone vil imidlertid ikke forlade ham, der engang var så kærlig og god imod hende, så hun bliver boende på godset med sine fire voksne døtre, mens godsejeren er på arbejde i Folketinget. Hver gang han drager af sted, hvisker han til sin kone, at når han kommer hjem igen, så skal de starte på en frisk og glemme fortidens "små dumheder".

  En ulykkelig forelskelse
  Naturligvis bliver den nye tilværelse aldrig til noget, for så længe Niels ikke vil tilgive sig selv, vil hans kone heller ikke tilgive ham. Imens er en af døtrene ulykkeligt forelsket i sin egen fætter Isidor, og hun skriver hver dag i sin dagbog om ham.

  Fuldbyrdet dumt svin
  "Sort høst" er en dyster film, men tårerne bliver tilbage, for man har svært ved at blive helt indfanget af historien. Et af de gennemgående mest triste dramaer er den ulykkelige mands splittelse. Det er svært ikke at føle medlidenhed med ham, selvom han er fremstillet som det fuldbyrdede dumme svin. Filmen fortælles desværre lidt for udpræget i små afsnit, der ofte virker afkortede og usammenhængende, og det er hvad der irriterer en anelse mest i den samlede filmoplevelse.  Anmeldt i 1996 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1993, Danmark, Sverige, Drama, Teenagere, 120 min.

  Dansk titel: Sort høst
  Instr: Anders Refn Prod: Lars Kolvig Manus: Anders Refn, Flemming Quist Møller Foto: Jan Weincke Klip: Jesper W. Nielsen Mus: oplysning mangler
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BD - Bedste skuespillerinde (Gråbøl)
  • BD - Bedste birolleskuespillerinde (Højmark)
  • RB - Bedste skuespillerinde (Gråbøl)
  • RB - Bedste fotografering
  • RB - Bedste kostumedesign
  • RB - Bedste makeup
  • RB - Bedste scenografi