This Boy's Life (1993)

  En teenagedreng har svært ved at finde sig selv, i særlig grad da hans nye stedfar er et sadistisk svin.


  DEN HÅRDE TILVÆRELSE

  Michael Caton-Jones' drama "This Boy's Life" nåede aldrig de danske biografer, da den var blevet modtaget med begrænset begejstring i sit hjemland, men det er måske nok en underdrivelse kun at sende filmen ud på video, da det er et både vedkommende, flot og velspillet drama. Samtidig vil ægte fans nyde Leonardo DiCaprio i en af hans tidligere roller.

  En langt fra problemfri dreng
  Det er den udadtil pæne, men indadtil langt fra problemfri dreng Toby Wolffs livshistorie, vi får fortalt. Filmen bygger på forfatteren Tobias Wolffs selvbiografi af samme navn.

  Stikker af fra det hele
  Toby bor med sin mor i en lejlighed, og han kommer let til at kede sig. Moderen Caroline er også dødtræt af sin ensidige tilværelse, og en dag stikker hun og Toby af fra det hele - bare sådan uden videre. Men det nye sted har en dårlig indflydelse på Toby, og han kommer sammen med venner, der leder ham ud i småkriminalitet.
   

  Ingen positiv indflydelse

  Caroline møder nu manden i sit liv, tror hun: Robert De Niros elegante Dwight, og Dwight kommer til at få stor indflydelse på både Carolines og Tobys tilværelser. Men det er ikke nogen positiv indflydelse.

  En sadistisk skiderik
  Dwight er nemlig en sadistisk skiderik, der slet ikke forstår sig på hverken kærlighed eller følelser, og han misforstår Carolines bøn om, at Toby kan blive et mere fornuftigt ungt menneske.
   

  Tilværelsen smuldrer

  Dwight tager fat i Toby, sådan som han i hvert fald ikke burde gøre det, og endnu engang synes familien Wolffs tilværelse at smuldre. Midt i alle rædslerne møder Toby den første intellektuelle ven i sit liv, Arthur, og Toby forstår ind imellem, som hans mor hele tiden opfordrer ham til, at fremhæve de lyse sider i tilværelsen.

  Betagende, stærke scener
  Filmen indeholder betagende og stærke scener, hvor følelserne lyser ud af skuespillerne. Leonardo DiCaprio har en voldsom udstråling, overvældende intens; hvor var han ægte i sine tidliger roller. Og de ubehagelige strømninger sørger Robert De Niro på rutineret vis for.

  Der springes for meget i tid
  Problematisk bliver det imidlertid, at filmen springer for meget i tid, og efterhånden mister historien en hel del af sin intensitet ved at blive hevet og flået i konstant. Man begynder at føle banaliteten, der langsomt sniger sig ind og lægger sig som en dis over fortællingen.

  Stilstand og dvælen
  Filmen er som sagt springende, men stilstand og dvælen er der heldigvis også plads til ind imellem. Det er en forholdsvis interessant historie, gudskelov, og det bliver kun bedre af, at man ved, den er sand.

   

  Delikat fotograferet

  En virkelig delikat fotografering sørger for, at filmoplevelsen bliver endnu mere intens. Der veksles fint imellem det absurde, det uudholdelige og det lykkelige ved en teenagedrengs omtumlede tilværelse.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1993, USA, Drama, Biografi, Teenagere, 111 min.

  Dansk titel: Min mors kæreste
  Instr: Michael Caton-Jones Prod: Art Linson Manus: Robert Getchell Baseret på: selvbiografi af Tobias Wolff Foto: David Watkin Klip: Jim Clark Mus: Carter Burwell