U Turn (1998)

  I en lille flække oplever en ung forbipasserende mand et hav af ækle mennesker.


  FORFØRENDE THRILLER

  Forførende, smuk og velspillet thriller, der med sine vedvarende nervepirrende og uforudsigeligt svedige historier næsten ikke får en ende.
   

  Lidt af et stilspring

  Filmen virker som lidt af et stilspring for storfilms-instruktør Oliver Stone. Det er en "ungdommelig" og eksperimenterende historie udstyret med et hav af sjove og ligeså "ungdommelige" og eksperimenterende kameravinkler og uforudsigelige klip.

  Imponerende landskaber
  Den unge mand Bobby Cooper kommer kørende i sin flotte røde Mustang gennem USAs imponerende bjerg- og ørkenlandskaber. Da han kører gennem den lille flække "Superior", flækker kølerslangen, og Bobby er nødt til at gøre holdt.
   

  Dum som et bræt?

  Han kører bilen ind hos den lokale mekaniker Darrell, en meget ubehagelig og usoigneret mand, tilsyneladende dum som et bræt. Bobby beder mekanikeren passe godt på Mustangen, mens han går op i byen og oser lidt rundt.

  En ond vind
  Det er som om en ond vind følger Bobby på hans færd. Overalt roder han sig lynhurtigt ind i ballade. Da han er inde hos købmanden, træder to bøller ind og røver kassen. Hvad være er: Bobby mister de $13.000, som han var på vej til L.A. for at aflevere.
   

  Ballade opstår...

  På gaden møder han den indtagende indianerpige Grace, og han kører med hende hjem for at sætte gardiner op. Gardinopsætningen afløses dog hurtigt af heftig kysseri. Netop da træder Graces væsentlig ældre mand Jake ind, og der er igen tæt på at opstå ballade.

  En udspekuleret plan
  Men Bobby slipper helskindet ud af huset og begynder sin vandring tilbage mod byen. På vejen bliver han samlet op af Jake, der fortæller ham om, hvor meget han hader sin kone. Han vil forære Bobby $25.000 for at slå hende ihjel. Det må jo være en vittighed. Eller hvad?

  Finurlige udviklinger
  Historien udvikler sig i en langt mere finurlig og uforudsigelig retning, som det ville være synd at afsløre her. Det er en utvetydigt barsk, ubarmhjertig og rablende gal historie, men den er ikke uden humor, og det forhøjer nydelsen væsentligt. Og så er skuespillet godt.

  Herlige skuespillere
  Nyd især Billy Bob Thornton som mekanikeren Darrell, Nick Nolte som den væmmeligt kolde skiderik Jake, Jennifer Lopez som den forførende problematiske Grace - og så selvfølgelig Sean Penn i en overbevisende hovedrollepræstation. I gode biroller ses desuden Claire Danes, Joaquin Phoenix og Jon Voight.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1998, USA, Frankrig, Thriller, Krimi, Drama, 123 min.

  Dansk titel: U Turn
  Instr: Oliver Stone Prod: Dan Halsted, Clayton Townsend Manus: John Ridley Baseret på: romanen "Stray Dogs" af John Ridley Foto: Robert Richardson Klip: Hank Corwin, Thomas J. Nordberg Mus: Ennio Morricone