Barton Fink (1991)

  En manuskriptforfatter flytter til Hollywood, hvor han hyres til at skrive et simpelt manuskript. Men omgivelserne går ham på nerverne.


  HÅRDT PRØVET FORFATTER

  Brødrene Coen viser med "Barton Fink" endnu engang prøver på deres noget særpægede filmkunst. Hvad der starter som en meget fængende komedie kammer dog pludselig over i en bizar og absurd verden, hvor kun inkarnerede Coen-fans bliver hængende.

  Et bedaget hotel
  Manuskriptforfatteren Barton Fink drager til Hollywood med en gigantisk succes i bagagen. I Hollywood indlogeres han og skrivemaskinen på et noget bedaget hotel. Her er det så meningen, at han skal skrive filmmanuskripter i flæng, til at begynde med et simpelt manuskript til en film om brydning.

  Tapetet falder ned fra væggene
  Men ligeså snart, Barton sætter sig til tasterne, er der op til flere ting i det mystiske hotel, der henleder hans opmærksomhed fra skriveriet. En stortudende nabo, tapet, der falder ned fra væggene fulgt af dryppende klister. Barton Fink kan slet ikke genfinde den gamle inspiration, og da slet ikke efter, at han har mødt naboen Charlie Meadows, der hurtigt skal blive hans bedste og eneste kammerat i det hollywood’ske.

  En sær eksistens
  Charlie Meadows er en sær eksistens, der hjælper Barton Fink ud af en voldsom knibe - den knibe, der bliver begyndelsen til filmens absurde side. Herefter forbliver "Barton Fink" en film ude af balance. Skuespillet er af særdeles høj klasse. Både John Turturro som den famlende forfatter og John Goodman som den mystiske nabokammerat er helt uforglemmelige.

  Stil- og genreskift
  Når man har sundet sig et par timer over filmens ubegribelige stil- og genreskift kan man godt så småt anerkende Coen-brødrenes idé.  Anmeldt i 2000 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1991, USA, Drama, Komedie, Thriller, Seriemordere, 111 min.

  Dansk titel: Barton Fink
  Instr: Ethan Coen Prod: Ethan Coen Manus: Ethan Coen, Joel Coen Foto: Roger Deakins Klip: Roderick Jaynes Mus: Carter Burwell
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespiller (Lester)
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste kostumedesigm
  • CAN - Palme d'Or
  • CAN - Bedste skuespiller (Turturro)
  • CAN - Bedste instruktør
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Goodman)