Slå først, Frede (1965)

  En rejsende i spøg og skæmt lynches til at agere hemmelig agent.


  SPASMAGERI

  Sammenhængende film:
  Slå først, Frede (1965)
  Slap af, Frede (1966)

  Et underholdende møde med det tidlige Erik Balling/Henning Bahs-samarbejde, der inden Olsen-banden-filmene blandt andet førte denne agentkomedie og en efterfølger med sig.

  Rejsende i spøg og skæmt
  Frede Hansen er rejsende i spøg og skæmt, hvilket bekommer ham meget vel. Men en dag passes han op af danske bagmænd, der vil anvende ham som hemmelig agent i en international efterretningstjeneste.

  Gedigent naiv
  Et samarbejde og venskab indledes med den garvede agent Smith, men det er kun på grund af Fredes ganske gedigne naivitet, at han uden de store vanskeligheder kommer ud af på den anden side med skindet på næsen.

   

  Uimodståelige Sprogøe

  Morten Grunwald er ganske fin som den bundnaive Frede, der ser sin nye opgave som en slags leg. Han fatter vist aldrig helt alvoren i "spøgen". Ove Sprogøe er uimodståelig som en vaskeægte pendant til Sean Connerys James Bond, komplet med påklistret "dørmåtte" på brystet til at tækkes de mange villige kvinder.

  Sublime Bundgaard
  Blandt skuespillerne markerer Poul Bundgaard sig dog kraftigst med en intet mindre end sublim karakteristik af den ækle "gestapo" Kolick - i læderjakke og med kronisk sammenbidte tænder.


  Gedigen underholdning
  "Slå først, Frede" er gedigen underholdning, selv i sine mange fjogede og lidt debile vitser. Fredes dansk-engelske er meget morsomt et par gange, men køres lidt for langt ud i plathedens ocean.

  Dybt alternativt
  Efterhånden trættes man en anelse af Bahs' og Ballings mange påfund, da de gode idéer synes udtømt på et alt for tidligt tidspunkt. Men overordnet set er filmen dybt alternativ i både humor og historie - og et fin forsmag på, hvad der var på vej med Olsen-banden.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024