Instinct (1999)

  En indesluttet morder blødgøres af en ihærdig psykiater. Men hvor længe virker formelen?


  HAMSKIFTE

  Anthony Hopkins spiller endnu engang utilregnelig i dette ikke helt vellykkede drama om den indespærrede morder, Ethan Powell, der blødgøres af en udefrakommende psykiater.

  Et fredeligt indre
  Efterhånden som Powell er begyndt at vænne sig til den nye psykiater, åbner han stik imod forventningerne munden og taler "åbenhjertigt". Psykiateren er meget tændt på at få Ethan på ret kurs igen, men han er den eneste, der tror på den voldelige mands fredelige indre.

  Dopet af medicin
  Powell har valgt at være "stum", fordi han i sin tid levede blandt gorillaerne i junglen og var blevet ét med flokken. Da en flok indfødte soldater begyndte at skyde på dyrene, gik Powell amok. Derfor sidder han i dag i fængsel, dopet af medikamenter.

  Tavshed
  Efterhånden som psykiaterens monologer skrider frem, åbner Powell sig mere og mere, men han vil under ingen omstændigheder tale om den familie, som han forlod engang. Hvis psykiateren nævner den med et ord, kan Powell godt blive yderst farlig.

  Gennemskuelig historie
  Anthony Hopkins og Cubag Gooding, Jr. Spiller begge godt og solidt. Problemet ligger i manuskriptet, der aldrig rigtigt får sat sig ud over det gennemskuelige. Persongalleriet er klassisk spillet, og man bliver ikke helt revet med af historien.

  Ærgerlig stilstand
  Spændingen trækkes ud af filmen, der lægges ikke op til, at der rigtigt skal ske noget. En lidt ærgerlig stilstand begynder at herske og trækker tempoet ud af filmen mod en lettere skuffende slutning.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1999, USA, Drama, Gyser, 117 min.

  Dansk titel: Instinct
  Instr: Jon Turteltaub Prod: Barbara Boyle, Hunt Lowry Manus: Gerald Di Pego Foto: Philippe Rousselot Klip: Richard Francis-Bruce Mus: Danny Elfman