Return to Paradise (1998)

  To mænd stilles over for et svært valg, da deres sommerven står til en dødsdom i Malaysia, hvis ikke de rejser tilbage og afsoner en fængselsdom.


  GOD SPÆNDING

  "Return to Paradise" er den noget ironiske titel på dette spændingsfylde thrillerdrama om tre unge mænd, der skilles efter fem letsindige uger i det for dem paradisiske Malaysia. Efter flere år, hvor de tre ikke har set noget til hinanden, dukker en ung kvindelig advokat pludselig op og stiller de to af mændene over for et svært valg.

  Samvittighedskvaler
  I Malaysia afsoner den tredje kammerat Lewis en fængselsdom for besiddelse af hash - en forseelse, som de alle tre var lige gode om i sin tid. Advokaten gør det klart, at hvis ikke de to amerikanske karrieremænd rejser tilbage til Malaysia og afsoner en dom på hver tre års fængsel, så vil Lewis blive hængt.

  Pro et contra
  Diskussionerne og overvejelserne i den forbindelse bliver mange og seje. Er de to mænd villige til at ofre alt, de har bygget op gennem årene for at redde vennens liv? De har jo trods alt kun kendt ham i fem uger.

  Bastant historie
  Filmen fortæller effektivt denne bastante historie med lige dele dramatik, spænding og psykologi. Det store spørgsmål; at gøre op med sin samvittighed, om man tager tilbage eller ej - det er filmens altdominerende hovedtema. Man kan godt hen ad vejen få lidt for meget af dette tema, som gentages til hudløshed. Men skuespillet kompenserer en del for dette.

  Blegner i helhedsbilledet
  Bedst blandt skuespillerne er Joaquin Phoenix, hvis rolle rummer store følelser og frustrationer. Anne Heche leverer en af sine mere dybtfølte præstationer som ihærdigt-frustreret advokat. Vince Vaughn og David Conrad blegner noget i helhedsbilledet.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2019

  Fakta om filmen

  1998, USA, Thriller, Drama, Romantik, 107 min.

  Dansk titel: For venskabs skyld
  Instr: Joseph Ruben Prod: Alain Bernheim, Steve Golin Manus: Wesley Strick, Bruce Robinson Baseret på: filmen "Force Majeure" af Pierre Jolivet & O. Schatzky Foto: Reynaldo Villalobos Klip: Craig McKay, Andrew Mondshein Mus: Mark Mancina