Nineteen Eighty-Four (1984)

  En mand forsøger at overleve i en dyster fremtid i et totalitærsamfund uden frie tanker.


  MYSTISK FILM

  Man skal være mere end almindeligt vågen for at kunne følge med helt ind i kernen af George Orwells mystificerende historie. Ikke desto mindre er det forsøget værd, for historien er graverende alternativ og fortalt i en omhyggelig og imponerende scenografi.

  En dyster fremtid
  "1984" beskriver en dyster fremtid i et totalitærsamfund uden frie tanker og meninger, hvor alt er kontrolleret af Big Brother, og livet er sat på rationer.

  Oprør mod systemet
  Den ellers lovlydige borger, Broder 6079 Smith W., får problemer da han begynder at tænke lidt for meget over uretfærdighed og kærlighed og mere eller mindre ubevidst starter et oprør mod systemet.

  Kedsommeligt sortseende
  Det er svært at holde koncentrationen, for filmen er alt for langtrukken og repeterende. I længden bliver den nervepirrende nærgående i sin kedsommeligt-sortseende fremtids-skrækvision. Den er dog værd at se på grund af det flotte skuespil, også fra Richard Burton i dennes sidste rolle.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1984, Storbritannien, Mystik, Drama, Science Fiction, 122 min.

  Dansk titel: 1984 - Big Brother's Watching You
  Instr: Michael Radford Prod: Simon Perry Manus: Jonathan Gems, Michael Radford Baseret på: roman af George Orwell Foto: Roger Deakins Klip: Tom Priestley Mus: Dominic Muldowney