Styrmand Karlsen (1958)

  En aldrende skibskaptajn og hans brogede besætning sætter kurs mod en sydhavsø i håbet om at finde rigdom.


  OVERLANGT LYSTSPIL

  Fest og farver for alle lystspilspengene i denne generelt over-middel-oplevelse fra instruktør Annelise Reenberg.
   

  Umiddelbare kvaliteter

  For ingen tvivl om, at "Styrmand Karlsen" har mange umiddelbare kvaliteter, som temmelig mange danske lystspil savner: Her er både skuespil og historie, og det er vel en primær forudsætning for, at en film kan være underholdende.

  Rigeligt med underholdning
  Underholdning er der da også rigelig af: Da kaptajnen Vilhelm Hamme bliver bedt om at samle en besætning til sit skib, der skal sejle mod syd, er det oplagt at vælge alle dem, vi har lært at kende i filmens indledning.

  Ivrige sømænd
  Der er førstestyrmanden Knud Karlsen, der netop har fået en trist nyhed fra sin kæreste. Kokken Valdemar (Dirch Passer i en skønt afdæmpet rolle), matrosen Ole, rederens selvsikre søn, Robert, og en hel flok ivrige sømænd.
   

  Fyld og hysteri

  Ombord udvikler dramatikken sig for hvert minut, kulminerende i filmens overskruede klimaks, hvor der udbryder brand. Der er generelt for meget fyld og hysteri gennem hele filmen. Farvestrålende sydhavs-indslag on location er meget alternativt for dansk film i 1958, men de bidrager ikke med meget eventyr.

  Overlang
  Det største problem ved filmen er, at den er ganske markant overlang (130 minutter!). For ellers er der både morskab og charme at hente - en herligt glad film, som endda har Karl Stegger som sort indfødt med et meget delikat engelsk.  Anmeldt i 2001 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024