John og Irene (1949)

  Et dansepar turnerer rundt, men har ikke let ved at finde arbejde. Det ender gruelig galt.


  STÆRKT OG INTENST DRAMA

  Asbjørn Andersen viser her større talent som instruktør, end han nogensinde fik lov til som skuespiller. "John og Irene" er en velkomponeret, spændende og stærkt spillet film – én ud af få solide, talentfulde og velskrevne danske film fra perioden.

  Træt af det omrejsende liv
  Ebbe Rode og Bodil Kjer spiller henholdsvis John og Irene, et dansende ægtepar, der rejser rundt i Norden for at tjene til dagen og vejen. Irene er ganske uligevægtig og svær at gøre tilpas – træt at tilværelsen som omrejsende dansepige med lavvande i kassen.

  Et uønsket barn
  John forsøger at holde humøret oppe for dem begge, men det er ikke let. Da Irene en dag meddeler, at hun er gravid, bliver det en æressag for John at skaffe penge, så de kan beholde barnet. Irene er derimod mest indstillet på at få fostret fjernet. Da det ikke kan lykkes John at skaffe sikkerhed for fast arbejde, føler han sig nødsaget til at begå indbrud hos en stenrig direktør, men det ender gruelig galt.

  Velfortalt historie
  Meget velfortalt historie, spændende og fængende fra første minut. Interessante kameravinkler og lyssætninger skaber stemning, skuespillerne giver alt, hvad de har. Ib Schønberg er – sædvanen tro – fabelagtig. Denne gang som svinsk, alkoholisk og iskold, stenrig direktør med damer i hver en smøge. Ebbe Rode og Bodil Kjer leverer begge meget stærke præstationer, især når de spiller over for hinanden.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1949, Danmark, Krimi, Drama, Romantik, 80 min.

  Dansk titel: John og Irene
  Instr: Asbjørn Andersen Prod: John Olsen Manus: Christen Jul Baseret på: roman af Johannes Allen Foto: Aage Wiltrup Klip: Anker Sørensen Mus: Kai Møller