Edges of the Lord (2001)

  En polsk jødedreng kommer i pleje hos en "ren" polsk familie for at undgå koncentrationslejren.


  SMUKT FORTALT KRIGSDRAMA

  Hollywoods førstevalg i drengeklassen, Haley Joel Osment, og hans noget ældre kollega, Willem Dafoe, har fundet vej til denne polsk/amerikanske film om jødeforfølgelse i Polen under 2. verdenskrig.

  Følelsespræget drama
  "Edges of the Lord" er ikke en krigsfilm i ordets mest banale betydning. Det er et mere følelsespræget drama om en drengs kamp for at overleve de nådesløse nazister.

  Al begyndelse er svær
  Den jødiske dreng, Romek, ankommer til en polsk familie på landet. Her skal han forsøge at komme ud af det med en hel håndfuld lokale børn. Al begyndelse er svær, men med tiden lykkes det for Romek at blive gode venner med de andre børn. Når det kommer til stykket, er alle børnene nemlig utroligt søde kammerater.

  Stærke scener
  Når nazisterne aflægger landsbyen besøg, gælder det for Romek om at agere "ren". Han må handle og tænke som en ikke-jøde, for at nazisterne ikke skal får mistanke. Her byder filmen på stærke scener.

  Pyssenysset hovedrolle
  Filmen er lidt sær og skæv, ikke mindst i kraft af den kunstigt påklistrede engelske tale. Set med denne hage er skuespillet ganske pænt, dog er Osment lidt svær at sluge i den pyssenyssede hovedrolle med påklistret polsk dialekt. På mange måder en betagende lille anti-krigsfilm, men langt fra gennemtroværdig.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2001, Polen, USA, Krigsdrama, Krimi, Børn på film, 94 min.

  Dansk titel: Guds blinde øje
  Instr: Yurek Bogayevicz Prod: Zev Braun, Philip Krupp Manus: Yurek Bogayevicz Foto: Pawel Edelman Mus: Jan A.P. Kaczmarek