Nøddebo Præstegaard (1934)

  Hele familien finder vej til Nøddebo Præstegård, da julehøjtiden står for døren.


  FESTLIGT TONEFILMS-LYSTSPIL

  Sammenhængende film:
  Nøddebo Præstegaard (1934)
  Nøddebo Præstegård (1974)

  I den danske tonefilms barndom instruerede George Schnéevoigt en række festlige og hjertelige lystspil, der var i stand til at sætte sig ud over det allerede dengang begyndende lave niveau for folkekomedier.

  Traditionsbunden jul
  Dette er den første af i alt tre film om familieglæderne i Nøddebo Præstegård ved juletid. Det er Hans Kurts første optræden i den traditionsbundne præstegård, og både julemaden og de bedårende kvinder, især Karin Nellmoses Andrea Margrethe, frister den stakkels ungersvend.

  En skidt karl
  Julen ser ud til at blive både fredelig og hvid, men intet familiesammenhold uden en lille historie om en skidt karl. En af gutterne fra landsbyen er krybskytte, og den forkerte mistænkes, netop som julen banker på. Nu må trådene redes ud!

  Anmassende overfriskt
  Skuespillet er næsten anmassende overfriskt, hvilket er ganske kendetegnende for de helt tidlige tonefilmslystspil – men heller ikke et ukendt fænomen, når Passer, Hagen, Sprogøe, Kaas og alle de andre giver grimasserne gas i senere film af samme genre.

  Hyggeligt bekendtskab
  Alligevel er "Nøddebo Præstegaard" et hyggeligt bekendtskab, der fører sine tilskuere hyggeligt tilbage til 30'erne.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1934, Danmark, Komedie, 100 min.

  Dansk titel: Nøddebo Præstegård
  Instr: George Schnéevoigt Manus: Fleming Lynge, Svend Rindom Baseret på: roman af Henrik Scharling Foto: Valdemar Christensen Klip: Valdemar Christensen, Carl H. Petersen