Skytten (1977)

  I indædt kamp mod planen om atomkraft i Danmark tyr en mand til barske metoder for at få sine krav igennem.


  LØST KRUDT

  De to Skytten-film:
  Skytten (1977)
  Skytten (2013)

  Forsøget på anno 1977 at sigte med præcisionsriffel udi den politiske thrillergenre må siges at falde igennem, når "Skytten" gennem knap halvanden time støber sine kugler, og krudtet er løst.
   

  Indædt kamp mod atomkraft

  Jens Okking spiller ellers fint hovedrollen som manden, der i indædt kamp mod planen om atomkraft i Danmark tyr til barske midler for at få sine krav igennem. Bevæbnet med sin riffel bestiger han Københavns tage og skyder tilfældige danskere - og i sidste ende fodboldspilleren Allan Simonsen (!) - mens denne korresponderer med den sagesløse journalist Niels Winther (Peter Steen).
   

  Magtesløse politifolk

  Politiet under ledelse af kriminalassistent Høegh (Ebbe Langberg i dennes sidste større rolle) står magtesløse, og københavnerne tør efterhånden ikke at gå uden for en dør. Hvem bliver det næste offer for den gale mands værk? Selv en nuttet golden retriever har måttet lade livet for skyttens kugler.

  Banalt og fortabt forsøg
  Filmen yder ikke meget guf til en troværdig udvikling, og historien bliver en mindre end halvhjertet færd ind i det politiske. Det er et banalt og fortabt forsøg, og det ender med den gammelkendte danske thriller-formel, hvor der ikke er overladt meget til fantasien.
   

  Flot fotograferet

  "Skytten" er til gengæld et stærkt visuelt bekendtskab takket være Mikael Salomons flotte fotografering, og filmen disker op med den ene lækre københavnerlocation efter den anden - hvorfor vi pludselig befinder os på tage af spændende bygninger, og det er virkelig en sjælden og fornem bedrift i dansk film.

  Ringe biroller
  Bemærkelsesværdigt ringe skuespil i biroller - hvad er det for noget med ubeskrevne blade uden talent, der pludselig skal optræde i spillefilm? Det så vi i særdeleshed i 70'erfilm - et aparte fænomen.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024