Oliver Twist (1948)

  En forældreløs dreng havner i skidt selskab hos en hæler og hans drengetyve.


  EN MESTERLIG FORTOLKNING

  Anmeldte Oliver Twist-filmatiseringer:
  Oliver Twist (1948)
  Oliver Twist (1997)
  Oliver Twist (1999)

  Når man vælger at se bort fra Arnold Bax' umenneskeligt misledende og horribelt støjende musik er man her vidne til intet mindre end et klassisk mesterværk.

  Vidunderligt fængslende
  David Leans fortolkning af Charles Dickens' roman er vidunderligt fængslende og fremragende iscenesat. Der er tale om et filmkunstværk af de helt store, en af den slags film, der med sine velkomponerede sort/hvide billeder sætter sig på nethinden.

  I lære som lommetyv
  Drengen Oliver flyger fra et forfærdeligt sted til London, hvor han straks samles op af en større dreng, der tager ham med til hæleren, Fagin. Her skal Oliver, sammen med en gruppe andre drenge, ud i byen at stjæle.

  Kortvarig lykke
  Oliver bliver hurtigt god udi tyveriets kunst, men der kommer et tidspunkt, hvor det tager overhånd. Ved et lykketræf støder Oliver ind i en venlig rigmand, der straks tager Oliver under sine vinger. Men dén lykke får ikke lov at vare længe.

  Et forbillede i sin tid
  Se på denne film. Et forbillede i sin tid. Et kunstnerisk udtryk, der er en fryd for øjet. Disse fantastiske billeder er en evig inspirationskilde for tilskueren. Guy Greens fotografering og den tekniske behandling hører en mere moderne tid til - vinklinger, kamerature og især lyssætninger er perfekte.

  Højeste inspiration
  Skuespillerne er tydeligvis i højeste inspiration under den kyndige instruktion, og det får det bedste frem i Alec Guinness, og som superskurken Bill Sikes imponerer Robert Newton.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1948, Storbritannien, Drama, Børn på film, 112 min.

  Dansk titel: Oliver Twist
  Instr: David Lean Prod: Ronald Neame, Anthony Havelock-Allan (ikke krediteret) Manus: Stanley Haynes, David Lean Baseret på: roman af Charles Dickens Foto: Guy Green Klip: Jack Harris Mus: Sir Arnold Bax