Chaplin (1992)

  Komikeren og filminstruktøren Charlie Chaplins liv pensles ud, lige fra barndommen i Storbritanniens slum til hædersoscaruddelingen i USA.


  SOLID CHAPLIN-BIOGRAFI

  Richard Attenborough instruerer kyndigt denne særdeles grundige Chaplin-biografi, der på to timer og godt tyve minutter forsøger at fortælle hele Chaplins livshistorie: Vel at mærke med den samme skuespiller, Robert Downey Jr., til at spille Chaplin fra ungsomsårene og flere årtier frem til døden.

  Kyndigt engagement
  Et langt stykke hen ad vejen er skildringen af det lille komikertalent ganske fængslende og veltilrettelagt. Filmen udstråler et livligt og kyndigt engagement i Chaplins tilværelse. Problemerne opstår dog allerede, da vi introduceres for den aldrende Chaplin, der fra sin prangende herskabsvilla genfortæller sit liv til en opdigtet journalist.

  Troværdigheden ryger
  Herfra mister filmen meget af sin troværdighed, alene på grund af den dårligt maskerede Downey Jr., der skal forestille at være godt 80 år gammel.

  Rod & stress
  Man opnår herfra ikke meget andet end rod og stress i Richard Attenboroughs iscenesættelse, der desperat forsøger at få proppet alle elementer af Chaplins liv ind i sin tolkning. Det bliver efterhånden en ganske uskøn affære. Til gengæld kan man undervejs glæde sig over, at man bliver ganske klog på Chaplins væsen og karriere, hvis ikke man var det i forvejen.

  Bør suppleres med en bog
  Det kan således anbefales at se filmen alene ud fra et selvuddannende perspektiv, men set på baggrund af den lettere hasarderede håndtering af historien, må det anbefales, at man supplerer filmen med fx en god biografi.

  Fine biroller
  Blandt de mange birolleskuespillere er der særlig grund til at lægge mærke til Dan Aykroyd som Chaplins opdager, Mack Sennett, og Kevin Kline som den uhyre samtidspopulære stumfilmsstjerne, Douglas Fairbanks. John Barrys filmmusik hører til blandt hans tematisk mest vellykkede men gør filmen en bjørnetjeneste med sine episk orkestrerede temaer.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1992, Storbritannien, USA, Frankrig, Italien, Japan, Biografi, Drama, Komedie, 144 min.

  Dansk titel: Chaplin
  Instr: Richard Attenborough Prod: Richard Attenborough. Mario Kassar Manus: William Boyd, Bryan Forbes, William Goldman Baseret på: biografier om og af Chaplin Foto: Sven Nykvist Klip: Anne V. Coates Mus: John Barry
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Downey Jr.)
  • AAN - Bedste musik
  • AAN - Bedste scenografi
  • GG-N - Bedste skuespiller (Downey Jr.)
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (G. Chaplin)
  • GG-N - Bedste musik