Chaplin (1992)

    Komikeren og filminstruktøren Charlie Chaplins liv pensles ud, lige fra barndommen i slum til hædersoscaruddelingen i USA.


    SOLID CHAPLIN-BIOGRAFI

    Richard Attenborough instruerer kyndigt denne særdeles grundige Chaplin-biografi, der på to timer og godt tyve minutter forsøger at fortælle hele Chaplins livshistorie: Vel at mærke med den samme skuespiller, Robert Downey Jr., til at spille Chaplin fra ungsomsårene og flere årtier frem til døden.

    Livligt engagement
    Et langt stykke hen ad vejen er skildringen af komikertalentet ganske fængslende og veltilrettelagt. Filmen udstråler et livligt engagement i Chaplins tilværelse. Problemerne opstår dog allerede, da vi introduceres for den aldrende Chaplin, der fra sin prangende herskabsvilla genfortæller sit liv til en opdigtet journalist.

    Troværdigheden ryger
    Herfra mister filmen meget af sin troværdighed, alene på grund af den dårligt aldersmaskerede Downey Jr. (der skal forestille at være godt 80 år gammel.)

    Rod og stress
    Man oplever herfra ikke meget andet end rod og stress i Richard Attenboroughs iscenesættelse, der desperat forsøger at få proppet alle elementer af Chaplins liv ind i sin genfortælling. Det bliver efterhånden en ganske uskøn affære. Til gengæld kan man undervejs glæde sig over, at man bliver ganske klog på Chaplins væsen og karriere, hvis ikke man var det i forvejen.

    Bør suppleres med en bog
    Det kan således anbefales at se filmen alene ud fra et selvuddannende perspektiv, men set på baggrund af den lettere hasarderede håndtering af det biografiske, må det anbefales, at man supplerer filmen med fx en god biografi i gammeldags bogform.

    Fine biroller
    Blandt de mange birolleskuespillere er der særligt grund til at lægge mærke til Dan Aykroyd som Chaplins opdager Mack Sennett, og Kevin Kline som den uhyre samtidspopulære stumfilmsstjerne Douglas Fairbanks. John Barrys filmmusik hører til blandt hans tematisk mest vellykkede, men gør filmen en bjørnetjeneste med sine evindeligt episk orkestrerede temaer.



    Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024