Heist (2001)

    En aldrende mestertyv tager lige et par bræk mere for at samle guld til den tredje alder. Men det skal vise sig, at vennerne ikke er til at stole på.


    SLATTEN KUPKRIMI

    Skuffende og slatten kupkrimi, der ellers vandt gehør for sin "velskrevne og veltimede action". Instruktør- og manuskriptforfatter David Mamet folder sig ud særligt med en lind strøm af overkækt skrevne replikker, men dét er mildest talt ikke noget at falde i svime over – snarere tværtimod.

    Et par sidste bræk
    Gene Hackman spænder musklerne, her i en af sine sidste filmroller, som mestertyven Joe Moore. Selvom pensionskasketten trykker, har Joe ikke i sinde at takke nej til at par sidste bræk, der kan indbringe ham – og lillemor samt et lille hold kompagnoner – en større mængde guld. Men hvem narrer hvem, og hvis lillemor er du egentlig? Det er nogle af de store – og voldsomt stereotype – spørgsmål, "Heist" stiller.

    Tabt på gulvet
    Det føles i høj grad som om, den potentielt højspændte kupdramatik er tabt på gulvet. Allerede tidligt i filmen mærkes den megen væven rundt i selvsmagende replikker og den heraf følgende tomgangshandling. Kun et par gange spidser spændingen reelt så meget til, at tilskuerens interesse fanges fuldt.

    Spiller på rutinen
    Gene Hackman spiller på rutinen, Danny DeVito overspiller som mellemmand, Delroy Lindos rolle er rungende tom, og Sam Rockwell uden gennemslagskraft. Så heller ikke blandt skuespillerne er der midler til at trække "Heist" lidt op fra dyndet.

    Konstant udpenslende
    Læg hertil det nævne tykke lag klichéstøv og en tilsvarende mængde sovset og konstant udpenslende musik af Theodore Shapiro, så har du summen af skuffelse over David Mamets film.

    Replikkerne tager styringen
    David Mamet vil tydeligvis gerne fokusere på de mellemforbryderiske intriger og tegner omhyggelige karakteristikker af sine kupkyndige protagonister. Men kun på det helt overfladiske plan. For det er helt igennem replikvekslingerne, der tager styringen og indrammer de meget forskellige typer med lige dele plathumor og kliché.

    Ingen rød tråd
    Det er virkelig meget svært at finde en rød tråd i Mamets filmvision. Det eneste, du kan føle dig helt sikker på, er skuffelsen over manglen på action- og krimimæssig tæft.



    Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2001, Canada, Action, Krimi, Drama, 109 min.

    Dansk titel: Kuppet
    Instr: David Mamet Prod: Art Linson, Elie Samaha, Andrew Stevens Manus: David Mamet Foto: Robert Elswit Klip: Barbara Tulliver Mus: Theodore Shapiro