Rukajärven tie (1999)

  Fortsættelseskrigen mellem Finland og Rusland tilsat personligt tema.


  DEN PERSONIFICEREDE KRIG

  Dvd-coverets overskrift fortæller meget godt, hvad der kommer til at røre sig i denne finske film: "Hvad der end sker dig i denne krig, så venter jeg på dig".
   

  Ganske sentimental tilgang

  Det kan lyde rørende og i hænderne på den rette instruktør muligvis også oprigtigt bevægende. Men Olli Saarelas tilgang til Antti Tuuris kritikerroste roman er ganske sentimental. "Rukajärven tie" fokuserer mere på skallen end indholdet, og dét indhold, der er levnet plads til, er svøbt godt og grundigt i en klæbrig lage.
   

  Ung løjtnant på grænsen til Rusland

  Peter Franzén spiller hovedrollen som den unge løjtnant Eero, der er leder af en lille finsk deling på grænsen til Rusland under fortsættelseskrigen.
   

  I farligt område

  Mens Eero får ordre om at rykke ind i farligt område, får han samtidig besked om, at hans kæreste er blevet dræbt af russerne. Nu bliver krigen langt mere personlig for den unge finne.

  Sukret sentimentalitet
  Der er bestemt ikke sparet på teknikken i denne film. Flot og fuldendt filmhåndværk, der placerer tilskueren midt i slagmarken. Problemet er bare, at skallen alene ikke gør en god film.
   

  Centimetertykt klichélag

  Manuskriptet er belagt med et centimetertykt lag kliché og sukret sentimentalitet, og skuespillet bliver tamme stereotyper.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1999, Finland, Krig, Krigsdrama, 117 min.

  Dansk titel: Vejen til Rukajärvi
  Instr: Olli Saarela Prod: Ilkka Matila, Marko Röhr Manus: Olli Saarela, Antti Tuuri Baseret på: roman af Antti Tuuri Foto: Kjell Lagerroos Klip: Juha Antti-Poika, Jukka Nykänen, Olli Soinio Mus: Tuomas Kantelinen