Die fetten Jahre sind vorbei (2004)

  Tre unge tyskere forsøger med egne utraditionelle metoder at skræmme stenrige tyskere. En farlig og indædt kamp.


  IDEALISME PÅ KOGEPUNKTET

  Den østrigske instruktør Hans Weingartner slår med dette ungdommelige actiondrama et tydeligt slag for anti-kapitalismen og anti-materialismen: den slet skjulte morale ligger allerede i filmens titel, der direkte oversat betyder "de fede år er forbi" og som hentyder til alle de rige med for mange materielle goder. De rige folk som hovedpersonerne i filmen er ude efter.
   

  "Frihedsbeskæftigelse"

  Filmen beskriver vennerne Jan (Daniel Brühl) og Peter (Stipe Erceg), der som "fritidsbeskæftigelse" bryder ind i rige folks villaer, omrokerer møblerne og lægger en lille seddel, der fx kunne lyde "de fede år er forbi".

  Middelklassens løftede pegefinger
  Disse frustrerede unge mænd føler altså et enormt behov for at gøre "de rige" godt og grundigt forskrækkede, men de stjæler ikke noget - de vil bare skræmme og løfte en lille "middelklassens pegefinger".
   

  Gidseltagning i bjergene

  Da Peter får sin kæreste Jule (Julia Jentsch) med i herlighederne, er det som indirekte følge af det faktum, at Jule skylder en hulens masse penge til en ondsindet rig Mercedes-Benz-ejer (Burghart Klaussner), fordi hun kom til at lave en bule i bilen. Jules hævntørst vækkes, tingene spidser til, og snart har de tre unge Mercedes-ejeren med sig op i bjergene som gidsel..

  Kejtet idealistisk-politisk budskab
  Filmen er fra første sekund trendy og ufokuseret: springende billeder, kækt lyddesign og lidt beat på musiksiden. Læg dertil halvgode skuespillerpræstationer fra de tre ledende karakterer, og vi står tilbage med et noget kejtet idealistisk-politisk budskab på 127 minutter.
   

  Manglende situationsfornemmelse

  Det er for så vidt helt ok at dreje film, der baserer sig på klichéer som "de gode" mod "de onde", men denne film lider under en manglende situationsfornemmelse. For det første besidder den ikke for fem flade øre selvironi, og den åbenlyse dagsorden om at "alle rige er nogle dumme svin" bliver således kvælende alvorlig og kuldsejler fuldstændig på manglende troværdighed.

   

  Unge autonome

  At unge autonome med for meget tid kan få lyst til at leve de indre anti-materialister ud er en kendt sag. Men at filmatisere sådan et faktum på over to timer i et kækt og ungt design synes ærlig talt temmelig plat.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2004, Tyskland, Østrig, Action, Drama, Romantik, 127 min.

  Dansk titel: The edukators
  Instr: Hans Weingartner Prod: Antonin Svoboda, Hans Weingartner Manus: Katharina Held, Hans Weingartner Foto: Daniela Knapp, Matthias Schellenberg Klip: Dirk Oetelshoven, Andreas Wodraschke Mus: Andreas Wodraschke
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering