Efter brylluppet (2006)

  En eksnarkoman med et børnehjem i Indien inviteres til Danmark, hvor en pose penge og grimme overraskelser venter.


  STRYGERNE BRUSER

  En af de mest sete og kritikerroste film i Danmark i 2006, Oscar-nomineret som bedste udenlandske film og med Danmarks måske mest populære mandlige skuespiller, Mads Mikkelsen, i hovedrollen - man skulle tro, at der var lagt op til en fantastisk filmoplevelse, men nej.
   

  Fra dagligstue til lommetørklæde

  Tingene hænger uhyggeligt godt sammen, og tillader man sig at dissekere manuskriptet og tankerne, der ligger bag, ser man et bredbånd, der starter i Susanne Biers dagligstue og slutter i lommetørklædet hos lillemor i biografen. Danmarks kvindelige succesinstruktør Susanne Bier lægger i sin historie op til, at publikum skal gruble over og diskutere livets store spørgsmål i plenum: retfærdighed, død, utroskab, osv.

  Svulstige bølger af choktilstande
  Det er muligvis Biers hensigt med de svulstige bølger af choktilstande, som publikum må menes at blive overskyllet af, at skabe ét stort forum, der afstedkommer timelange, dybe og måske i sidste ende fredsskabende og kærlighedsfremmende diskussioner.
   

  Berører & befamler

  Manuskriptet, som Bier har skrevet sammen med Frederiksværkdrengen Anders Thomas Jensen, berører og befamler ovennævnte temaer, så det i hvert fald ikke er til at tage fejl af, hvornår lommetørklædet skal fyldes med tårer og snot.
   

  Ny tilværelse i Indien

  Eks-stofmisbrugeren Jacob (Mads Mikkelsen) har skabt sig en ny tilværelse i Indien, hvor han er leder af et hårdt trængt børnehjem. En dag får han en opringning, der får ham til at rejse til Danmark. Det lader til, at Jacob bliver tilbudt en større sum penge fra en dansk-svensk rigmand til at forbedre forholdene for de fattige børn i Indien.
   

  Favorabelt tilbud

  Bossen i Danmark (Rolf Lassgård) kommer med et favorabelt tilbud og inviterer samtidig Jacob med til sin datters bryllup, hvilket Jacob overraskende takker ja til.Skæbnen vil, at Jacob til brylluppet finder ud af, at bossen er gift med hans ekskæreste Helene (Sidse Babett Knudsen), og snart kløjes han i desserten, da nogle store afsløringer ændrer hele hans verdensbillede.

  Velsmurt manuskript
  Det alt for velsmurte og hyperventilerende manuskript er reelt proppet med usandsynlige begivenheder, der kommer som skidt fra en spædekalv. Den ene store afsløring afløser den anden, den ene katastrofe væves ind i den anden, så vi får ét langt uudslukkeligt melodrama, der bare vokser sig større og større - men hvor bliver klimaks af?
   

  Klimaks udebliver

  Klimaks udebliver helt. Den overkolorerede kausalitet og de mellemmenneskelige storkonflikter forbliver filmens lange og lidt matte klimaks, der ender i ingenting og efterlader tilskueren i ekkoet af en undring.

  Strygerne bruser
  Susanne Bier nærmest sprøjter store følelser ud på lærredet ved at anvende svulstig filmmusik i tide og utide - ikke ret mange naturlige stemninger får lov at arbejde i ro - den "pinlige" tavshed undgås ved at lade strygerne bruse, eller den orientalske musik bimle-bamle.
   

  Alvorlig Babett

  Sidse Babett Knudsen kan her opleves i en meget alvorlig rolle som midaldrende kvinde med en datter, der skal giftes og store eksistentielle spørgsmål at tage stilling til hele tiden. Det ligger ikke lige til højreskøjten for Knudsen at veksle mellem yderpolerne af følelsesregistret, og hendes præstation i "Efter brylluppet" er problematisk.

  En standard-præstation
  Mads Mikkelsen leverer en standardpræstation i en tungt og uraffineret skrevet rolle; filmens bedste præstation sørger svenske Rolf Lassgård for. Indlysende at Hollywood elsker en film som denne med stærk amerikansk fortællestil og bizarre overdrivelser fra ende til anden.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2006, Danmark, Sverige, Storbritannien, Norge, Drama, Børn på film, 120 min.

  Dansk titel: Efter brylluppet
  Instr: Susanne Bier Prod: Sisse Graum Jørgensen Manus: Susanne Bier, Anders Thomas Jensen Foto: Stine Hein, Ole Kragh-Jacobsen, Morten Søborg, Otto Stenov Klip: Pernille Bech Christensen, Morten Højbjerg Mus: Johan Söderqvist
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film
  • BD - Bedste birolleskuespillerinde (Fischer Christensen)
  • BD-N - Bedste film
  • BD-N - Bedste skuespillerinde (Knudsen)
  • BD-N - Bedste skuespiller (Lassgård)
  • RB - Bedste birolleskuespillerinde (Fischer Christensen)
  • RB-N - Bedste film
  • RB-N - Bedste skuespiller (Mikkelsen)
  • RB-N - Bedste birolleskuespiller (Lassgård)
  • RB-N - Bedste skuespillerinde (Knudsen)
  • RB-N - Bedste manuskript
  • RB-N - Bedste fotografering
  • RB-N - Bedste kostumdesign
  • RB-N - Bedste makeup
  • RB-N - Bedste lyd
  • RB-N - Bedste klipning