Mouchette (1967)

  En teenagepige er genstand for udnyttelser og manglende omsorg. Med en døende mor og en ligeglad far, er det svært at holde hovedet oppe.


  DET ULTIMATIVE SVIGT

  Tung socialrealisme kunne man kalde Bressons mesterstykke "Mouchette", men det ville være ensidigt misvisende. For filmen er så meget andet. Først og fremmest udgør den et ualmindeligt nuanceret billede på en barndom, det ikke er værd at skrive hjem om, og ondskaben får puls i Bressons omgang med det uomgængeligt iboende i den menneskelige natur.

   

  Alt andet end idyl

  Mouchette har ikke så mange år tilbage, før hun er voksen. Men teenagelivet på landet ånder alt andet end idyl, og mens moderen ligger døende i sengen, er det op til Mouchette at passe sin skrigende lillebror. Faderen er i hvert fald ligeglad.

   

  Ingen omsorg

  Nogen omsorg fra de lokale kan Mouchette godt glemme alt om, og da hun en dag strander i et slemt regnvejr i skoven møder hun den voksne Arsène. Spørgsmålet er, om han endelig er den, der tager hånd om hende. Svaret er ja, men ikke nødvendigvis på den rigtig omsorgsfulde måde.

   

  Fedtet er skåret fra

  Med sin korte form på 80 minutter er fedtet skåret helt fra. "Mouchette" er rendyrket rå og dyster, men emmer samtidig af både pulserende, spirende nysgerrighed og seksualitet og bliver således ikke ensidigt fordømmende eller bedømmende. Det er op til tilskueren at finde vejen gennem mørket, og det kan være svært.

   

  Florlet elegant

  Sammen med fotografen Chislain Cloquet arbejder Bresson nærmest florlet elegant. De forførende sort/hvide billeder bliver aldrig trykket ned over handlingen, men er atmosfæreforøgende i deres lette og sjældent symbolladede udstråling. Én ting går i hvert fald igen: Det usle liv, som Mouchette lever - med ulækre omgivelser, særligt i hjemmet med den syge mor.

   

  Sammensmeltning

  Nadine Nortier præsterer overmenneskeligt - i sin eneste filmrolle - og man kan fornemme, hvordan hun smelter sammen med smerten i Mouchette-figuren. Jean Wieners underlægningsmusik er noget skinger, men bliver ikke decideret stemningsdikterende.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1967, Psykologisk drama, Teenagere, Coming of Age, 81 min.

  Dansk titel: Mouchette - den voldtagne
  Instr: Robert Bresson Prod: Anatole Dauman Manus: Robert Bresson Baseret på: roman af Georges Bernanos Foto: Chislain Cloquet Klip: Raymond Lamy Mus: Jean Wiener
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CAN - Special Distinction
  • CAN - OCIC Award
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering