Kalifornia (1993)

  En forfatter og en fotograf får sig en slem overraskelse, da det viser sig, at deres passager i bilen er bindegal.


  KOLDSVED PÅ LANDEVEJEN

  "Kalifornia" fænger med sit flotte skuespil og et fantastisk højt teknisk niveau. Det er barsk, bidende ubehagelig og meget nærgående dramatik, der i kraft af et højt troværdighedsniveau og et meget indsigtsfuldt skrevet manuskript nådesløst hiver tilskueren med sig i samtlige minutter.

  Drømmen om Californien
  Brian Kessler har altid haft en drøm om at blive forfatter, og sammen med kæresten og fotografen Carrie Loughlin beslutter han at tage på en rejse mod Californien for at skrive en bog om de mest berømte mord i USA.

  Et usoigneret par
  Med sig på turen tager de det noget bondske og usoignerede par Early Grace og Adele Corners. Early Grace har nemlig indvilliget i at være med til at finansiere turen.

  Sær & voldelig
  Undervejs opdager Brian og i særlig grad Carrie, at Early er mere sær og voldelig, end sundt er. Carrie får lokket ud af Earlys meget eftergivende og naive pige, at Early gerne tæsker hende og i det hele taget styrer hendes liv.

  Lige ud ad landevejen
  Men Brian er lidt bagefter, og han imponeres af Earlys væremåde. Så mens Carrie gror et større og større had til Early, begynder Brian at være mere sammen med ham. Sådan kører de en del dage ud ad landevejene. Da Carrie kan se sit snit til det, forsøger hun at overbevise Brian om, at Early er gal, og at hun vil have ham sat af ved næste tankstation. Men det skulle hun aldrig have gjort..

  Flotte præstationer
  Brad Pitt leverer filmens allerstørste præstation. Han er næsten ikke til at genkende; denne normalt så "rene" skuespiller gemmer sig hér bag et meget urent og vildmandsk ydre. Med en drævende sydstatsaccent og en lidt akavet gangart er Pitts Early en ganske ubehagelig og skræmmende type.

  Fænomenal Lewis
  Adele fremstår som en lille hjælpeløs teenagertøs, der ikke kan sige fra, og til at udtrykke dét er Juliette Lewis fænomenal. De øvrige skuespillere David Duchovny og Michell Forbes spiller de "normale" mennesker i denne film, og det gør de begge med de helt rette attituder: Undren, frygt, afsky og had.

  Sofistikerede kamerature
  Fotograferingen er meget spændende at gå på opdagelse i. Allerede i filmens regntunge anslag præsenteres vi for ganske sofistikerede kamerature, og siden hen er billederne konstant stemningsskabende med perfekt timing.

  Slørede støvbilleder
  Læg særlig mærke til de billeder, hvor skyer fra de støvede veje slører billedet, hvorefter personerne så småt begynder at komme frem igen. Der kan være sket meget i historien, mens sådan en støvsky hærger.. Rigtig flot spillefilmsdebut af instruktør Dominiq Sena.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1993, USA, Thriller, Krimi, Drama, Biler på film, Seriemordere, 118 min.

  Dansk titel: Kalifornia
  Instr: Dominiq Sena Prod: Steve Golin, Aristides McGarry, Sigurjon Sighvatsson Manus: Tim Metcalfe Foto: Bojan Bazelli Klip: Martin Hunter Mus: Carter Burwell