Kongen av Bastøy (2010)

  En stor gruppe utilpassede drenge slider og slæber under barske forhold på en isoleret opdragelsesanstalt, hvor der ikke bliver lagt fingre imellem.


  FORBLÆSTE DRØMME

  Klassisk ’udnyttelsesdrama’ i et kostskole-setup: "Kongen av Bastøy" er af den gamle skole i en genkendelig dramatisk genskabelse af virkelige begivenheder.

  Dyr produktion
  I en af norsk films dyreste produktioner skildres de forventeligt barske forhold på "Opdragelsesanstalten for forsømte gutter", på den lille ø Bastøy i Oslo Fjord i året 1915.

  Tørre tæsk
  Her bliver der uddelt tørre tæsk og verbale ydmygelser på samlebånd, og drengene har bare at rette ind, for der er ingen kære mor på øen.
   

  Sin egen dagsorden

  Tilmed får drengene et praktisk kaldenavn, så det hele bliver graden mere institutionelt. Således får den nytilkomne rebel, Erling, tilnavnet C-19. C-19 har sin egen dagsorden og har planer om at flygte fra øen ved førstkomne lejlighed. Men det er ikke nemt, særligt ikke midt om vinteren.

  Barsk natur
  Der er klokkeklare kvaliteter i den smukke indfangelse af barsk natur, men intensiteten ødelægges i langt de fleste scener af en alt for dominerende filmmusik.
   

  Historisk interesant

  Filmen er også et historisk interessant visuelt dokument på de barske forhold og ikke mindst det spektakulære oprør. Stellan Skarsgård brillerer i rollen som hr. Bestyreren, mens C-19 er bedst blandt drengene, spillet af Benjamin Helstad.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2010, Norge, Sverige, Frankrig, Polen, Drama, Action, Teenagere, 116 min.

  Dansk titel: King of Devil´s Island
  Instr: Marius Holst Prod: Karin Julsrud Manus: Eric Schmid, Dennis Magnusson Foto: John Andreas Andersen Klip: Michal Leszczylowski Mus: Johan Söderqvist