Dead on Time (1992)

  Hvad der ligner et selvmord bliver til en mordsag for kriminalbetjent Morse, og samtidig viser myrdedes enke at være hans gamle forlovede.


  USENTIMENTALE MORSE

  Denne udgave af Inspector Morse er ikke alene bemærkelsesværdigt gribende fortalt, det er også en usædvanlig psykologisk nærgående episode, der går langt tættere på Morse bag facaden, end vi tidligere har oplevet.
   

  Gennemført usentimental

  Denne "menneskeliggørelse" af Morse fungerer kun, fordi serien generelt er så gennemført usentimental og med upolerede virkemidler giver følelserne frit spil, når de endelig viser sig.

  Morses privatliv
  Årsagen til at vi får et dybere indblik i Morses privatliv er, at Morse i opklaringsarbejdet støder ind i sin tidligere forlovede, Susan Fallon, der er gift med den afdøde, der formodes at have begået selvmord.
   

  Ingen sikker dødsårsag

  Morse og Lewis afslutter da også relativ hurtigt sagen som selvmord; den afdøde sad i kørestol og led af en uhelbredelig sygdom i kraftig forværring. Men da den afdødes læge kontakter opdagerne, begynder der at opstå tvivl om årsagen til mandens død. Ifølge lægen ville den afdøde ikke have været i stand til selv at holde om den revolver, der sendte en kugle i hans hoved.
   

  Fortidens smerte

  I det videre opklaringsarbejde havner Morse naturligt nok ofte i selskab med enken, og fortidens smerte ved at blive vraget blusser op med fuld styrke. Samtidig ulmer der helt uden tvivl stadig en form for tiltrækningskraft de to imellem, og det ser længe ud til, at Morse endelig har mulighed for at genfinde kærligheden.

  Dyb sympati
  Episoden er dybt bevægende - man lever sig uforbeholdent ind i Morses situation, ser det hele i perspektiver, inddrager hans ukendte fortid - nærer dyb sympati og lider med hans forslåede karakter.
   

  Stærk karakteridentifikation

  Dét at opnå denne stærke karakteridentifikation er en udpræget egenskab ved Morseserien, men det er ikke oplevet så stærkt som i denne episode. Særligt kendetegnende ved visningen af følelser i hele serien er netop, at de ligger latent - og når de kommer op til overfladen er det ved antydningens kunst; ingen strygerbrus og store omfavnelser.

  Lewis træder frem
  Lewis begynder så småt at træde mere i karakter og handle på eget initiativ, og denne grundlæggende oprørske tendens er et virkningsfuldt middel i udviklingen af forholdet de to imellem og generelt som et udviklingstræk for serien.
   

  Usikker i kulissen

  At Lewis i denne episode samtidig står temmelig usikker i kulissen og har svært ved at finde ud af, hvordan han skal tackle Morses genfundne kærlighed og kærestesorger, gør ham ikke mindre interessant og sympatisk som karakter.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1992, Storbritannien, Krimi, Drama, Inspector Morse, 100 min.

  Dansk titel: Inspector Morse: Død i rette tid (tv)
  Instr: John Madden Prod: Deirdre Keir Manus: Daniel Boyle Baseret på: karakterer af Colin Dexter Foto: Peter Greenhalgh Klip: Kevin Lester Mus: Barrington Pheloung