Cherubim and Seraphim (1992)

  Kriminalbetjenten Morse bliver personligt berørt, da hans teenageniece begår selvmord. Snart opdager han, at en hel række teenagere i området lider samme skæbne.


  MORSE PERSONLIGT

  + PLUS: nerve | personlighed | spil
  -MINUS: slutning

   

  Sagen for kriminalbetjent Morse bliver i denne episode temmelig personlig, da hans stedniece pludselig begår selvmord. Morse holdt meget af pigen og havde håbet, at hun kunne udrette meget af det, han selv ikke fik udrettet. På grund af denne personlige tragedie tager Morse orlov for at kunne bistå familien. Imens læser assistenten Lewis et hav af bøger, så han kan blive klar til sin store eksamen.

  Lewis på skolebænken
  Han kommer midlertidigt under den regelrette og pensionsduelige Inspector Holroyd, og de to efterforsker en anden ung teenagers død i en jernbanetunnel, angiveligt et selvmord.
   

  Kan ikke være tilfældigt

  Da Morse og Lewis langt om længe igen danner makkerpar, finder de en del lighedspunkter mellem Morses nieces selvmord og drengens selvmord, og Morse er fuldstændig overbevist om, at disse - samt flere andre selvmord blandt unge - ikke kan være tilfældige.
   

  En ganske særlig medicin

  Efterhånden kommer opdagerne på sporet af en udspekuleret mediciner, der har udviklet en pille til demente mennesker. Kan det tænkes, at han sælger denne pille til unge, og at pillen har en helt anderledes og deprimerende virkning hér?

  Fin og afmålt episode
  Episoden er en fin og afmålt blanding af alvor og sød ironi. Den personlige drejning i forbindelse med selvmordet styrker tilskuerens relation til Morse.
   

  Brud på konventionerne

  Samtidig er der megen underholdning i det stereotype partnerskab mellem Holroyd og Lewis; at se de to sammen virker ikke alene "forkert", men opleves nærmest som et brud på konventionerne.
   

  Alle tiders superskurk

  Vi får også alle tiders superskurk i episoden, en skurk, som det nærmest bliver en religion for Morse at få skovlen under, og som lægger op til et actionmættet klimaks, der måske er seriens hidtil mest hult klingende. Fint afbalanceret, dramatisk episode uden den sidste afgørende nerve.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1992, Storbritannien, Krimi, Drama, Inspector Morse, Teenagere, 100 min.

  Dansk titel: Inspector Morse: Keruber og serafer (tv)
  Instr: Danny Boyle Prod: Deirdre Keir Manus: Julian Mitchell Baseret på: karakterer af Colin Dexter Foto: Peter Greenhalgh Klip: Kevin Lester Mus: Barrington Pheloung