Rosenborg (2007)

  Den store konge fik bygget et stort hus i Kongens Have. Huset voksede i takt med kongens land- og familievindinger.


  FIN HISTORISK DOKUMENTAR

  Dokumentaristen Nils Vest har fordybet sig i rigets mest berømte konge, Christian IV, og har med udgangspunkt i kongens sommerresidens "Rosenborg" skabt et fint historisk rids af tiden, hvor slottet blev bygget.
   

  Rosenborgs historie

  Filmens undertitel, "Det store hus i haven", er kongens eget tilnavn til første etape af Rosenborgs tilblivelse. I begyndelsen var slottet blot et stort hus, der først senere, i takt med kongens land- og familievindinger, voksede sig større og større for til sidst at blive til det Rosenborg, vi kender i dag.

  Vidt omkring
  Nils Vest begrænser sig ikke til Rosenborg. Filmen kommer vidt omkring i forsøget på at afdække lidt mere af den store konge. Men hele tiden er Rosenborg et interessant omdrejningspunkt, som dokumentaren vender tilbage til gennem flere forskellige fortællinger; interviews, montager og dramatiserede gengivelser.
   

  Afdæmpede beskrivelser

  Filmen fungerer bedst i sine helt afdæmpede beskrivelser af kongen, hans familieforhold, deltagelse i krige og storstilede byggeplaner. Nils Vest skaber med sin saglige og upoppede tilgang en række stemninger, der for en stund trækker os tilbage i tiden.

  Enkelhed
  Det er denne enkelhed i lyd og billede, der er filmens styrke. Hvad man eventuelt vidste i forvejen, visualiseres fredeligt og behageligt, og det man tager med sig i den historiske bagage er et fint stemningsbillede af den store konge.
   

  Variationer over kongeligt tema

  Sammenblandingen af interviews med pensionerede rengøringsdamer (der har set spøgelser på Rosenborg!), velklædte lutspillere, dramatiserede zooms på flotte historiske malerier og nutidige soldater på march ved slottet, er i det store og hele en interessant variation over et kongeligt tema, men som dokumentarisk produkt havde filmen fungeret mere overbevisende ved at holde en rød tråd mere stringent i førnævnte behagelige enkelhed.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2007, Danmark/KortDok, Dokumentar, 45 min.

  Dansk titel: Rosenborg - Christian 4. og "Det store hus i haven"
  Instr: Nils Vest Manus: Nils Vest Foto: Erik Norsker Klip: Jens Bidstrup Mus: Anders Koppel
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation