Prag (2006)

  En dansk advokat og hans kone rejser til Prag for at hente liget af advokatens far hjem til Danmark. I Prag venter det helt store ægteskabelige krak.


  STERILT BLANKPOLERET

  Klassisk amerikansk melodrama med dansk islæt hensat til eksotiske Prag - alle sejl er sat ind fra instruktør Ole Christian Madsens side for at skabe en stor historie.
   

  En suppe på udkogt ben

  Ole Christians og Kim Fupz’ manuskript er en suppe på samme udkogte ben om utroskab, ægteskabsknas og midtevejskrise, som vi har beskuet og begrædt gennem hele filmens historie, men her har instruktøren og hans medforfatter et "trumfkort": de pakker kufferterne, skuespillerne og deres gode humør og rejser til en sydlig hovedstad med kulturel udstråling: Prag.

  Knastør banalitet
  Mads Mikkelsen spiller med vanlig autoritet og stor udstråling - om end stærkt jappende hvilket nødvendiggør undertekster - advokaten Christoffer, der sammen med sin kone Maja (Stine Stengade) er rejst til Prag. Her skal Christoffer tage afsked med sin far, som han aldrig har været tæt knyttet til og ikke har haft forbindelse til i 25 år.

  Konfrontation i Prag
  Det tager han sådan set meget cool, men "ferien" i Prag er ligeså meget en kulisse om Christoffers planlagte konfrontation med konen. Han ved, at hun har en elsker, og i Prags gader og restauranter, taxikabiner og hotelværelser hælder den sårede ægtemand benzin på sin kones forræderisk liderlige bål.
   

  Benægter de erotiske eskapader

  Maja benægter til at begynde med sine erotiske eskapader med den væsentligt yngre Michael, men efterhånden bliver konfrontationen så intim, at hun nærmest skummer om læberne i sin detaljerigdom ("han har en stor pik"; "han tager mig bagfra"; "han kan igen og igen"; "jeg slikker ham længe") til tonerne af tjekkisk indspillet violinsuppe på tjekkiske brosten og med baskende Prag-duer i baggrunden.
   

  Violinombrust sex

  Ind imellem vælger Christoffer at penetrere sin utro kone i hotelsengens satinlinned - til tonerne af violiner - ellers lukker han sig inde i sig selv og en stigende alkoholkonsumption - indtil han selv får alle tiders chance for en erotisk hævnakt, da det viser sig at faderens efterladte designervilla i en øde skov indeholder en ung husholderske, der lige er trådt ud af badet og som igennem mange år har ophobet en helt ekstrem liderlighed, i det faderen slet ikke var til damer.

  Blik for det blankpolerede
  Ole Christian Madsen har blik for det blankpolerede, og filmen er sterilt knivskarp, om end i særligt spændende højdepunkter beriget med lidt håndholdt autenticitet.
   

  Skrues op for violinerne

  Er der brug for lidt ekstra drama, skrues der op for violinerne, og kameraet bevæger sig i store cirkler om begivenhedernes centrum, som i filmens helt store opgør, hvor parret stiger ud af en taxa i et prag'sk betonkvarter og råber og skriger, hamrer og banker, mens de lokale stimler sammen, som var der tale om en brudevals.  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2006, Danmark, Drama, Romantik, 92 min.

  Dansk titel: Prag
  Instr: Ole Christian Madsen Prod: Morten Kaufmann Manus: Kim Fupz Aakeson, Ole Christian Madsen Foto: Jørgen Johansson Klip: Søren B. Ebbe Mus: Jonas Struck
  Priser
  • BD - Bedste fotografering
  • BD-N - Bedste film
  • BD-N - Bedste skuespillerinde (Stengade)
  • BD-N - Bedste skuespiller (Mikkelsen)
  • RB - Bedste fotografering
  • RB - Bedste lyd
  • RB-N - Bedste film
  • RB-N - Bedste instruktør
  • RB-N - Bedste skuespiller (Mikkelsen)
  • RB-N - Bedste scenografi
  • RB-N - Bedste kostumedesign
  • RB-N - Bedste klipning