Timeline (2003)

  En gruppe arkæologer strander i 1300-tallet, efter at de med tidsmaskine er skudt tilbage til middelalderen for at hente en ven hjem til nutiden.


  MIDDELALDERGRIMASSER

  "Timeline" floppede både rent økonomisk og som kunstnerisk produkt, og forfatter Michael Crichton hadede denne filmatisering af hans bog meget, at han nedlagde veto mod fremtidige filmatiseringer.

  Bumpet produktionshistorie
  Storfilmen havde en bumpet produktionshistorie og blev klippet om flere gange, før den endelig fik biografdistribution i en amputeret udgave og med nykomponeret musik af Brian Tyler. Veterankomponisten Jerry Goldsmith havde ellers leveret over 40 minutters ikonisk musik, men producenterne mente ikke, den passede til deres vision af "Timeline".

  Utroværdigt tidsrejsebillede
  Jeff Maguire og George Nolfis manuskript lader meget tilbage at ønske, før vi blot føler os i nærheden af et troværdigt tidsrejsebillede mellem 1300- og 2000-tallet. Filmen udvikler sig meget hurtigt til fatalt billigt udseende og i særklasse rodet iscenesat historisk, dramatisk, romantisk epik.

  Langt væk hjemmefra
  En gruppe unge arkæologer indvilliger i at lade sig sende med tidsmaskine til 1300-tallet i dagene op til et historisk afgørende slag. For en af vennerne er strandet i fortiden, så nu gælder det om at finde den rette middelaldergrimasse, så de alle kan komme trygt hjem igen.

  At ændre historiens gang
  Men meget går galt, ikke mindst med teknikken, så snart finder gruppen sig fanget midt i alle tiders slag, og de må indstille sig på, at de nok ikke kommer hjem lige med det samme. Så kan man jo passende bruge ventetiden på at ændre historiens gang.

  Stjernebesætning
  Med en stjernebesætning bestående af blandt andre Paul Walker, Gerald Butler, David Thewlis, Billy Connolly og Michael Sheen (alle middelmådigt spillende) bliver det endnu mere tydeligt, hvorfor der var langt større forventninger til filmen som et storfilmsprodukt, end den overhovedet er i nærheden af at indfri.

  Frisk slagmarksintensitet
  Jovist, der er da scener af frisk slagmarksintensitet, og pletvis opstår en form for spænding i det aparte langt-væk-hjemmefra-tema. Men filmens udseende er og bliver billigt, og dens sammenhængskraft går fløjten næsten allerede fra første scene.

  Urklassisk kærlighedsdrama
  Så betyder det knap så meget, at filmen ser stort på historiske detaljer som sprog (alle i middelalderens Frankrig taler sjovt nok engelsk). Det er ikke det historiske, der interesserer filmen, men derimod primært et urklassisk kærlighedsdrama, der får fornyet næring af, at parterne i princippet kan være adskilt af nærmere 700 år.

  Fyldt med musik
  "Timeline" er som nævnt med musik af Brian Tyler. Et ringe bytte i forhold til Jerry Goldsmiths vragede score (der heldigvis er udgivet). Under alle omstændigheder er der alt for meget musik i filmen, og den bliver så tydeligt udglattende, at det nærmest bliver pinligt.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2003, USA, Eventyr, Action, Science Fiction, Historie, Romantik, 116 min.

  Dansk titel: Timeline
  Instr: Richard Donner Prod: Richard Donner, Lauren Shuler Donner, Jim Van Wyck Manus: Jeff Maguire, George Nolfi Baseret på: roman af Michael Crichton Foto: Caleb Deschanel Klip: Richard Marks Mus: Brian Tyler