Over kanten (2012)

  Et nyforelsket par har købt drømmegården på Møn, men opdager snart, at huset er nedrivingsmodent, og at alle mennesker omkring dem er sære.


  DRØMMER JEG, ELLER..?

  Grundlæggende overgearet dansk thriller, der falder i med samlede ben i stort set alle facetter. "Over kanten" er et selvhævdende og unødvendigt olieret projekt, der overlever på en håndfuld smukke billeder og et par gode biroller.
   

  Ren idyl?

  Et ungt kærestepar kysser foran deres nye gård tæt ved Møns Klint. Ren idyl. Men snart viser det sig, at gården er pilrådden og faldefærdig. Det er blevet narret godt og grundigt. Heldigvis melder en lokal altmuligmand sig hurtigt. Han påtager sig gerne at totalrenovere hytten, hvis bare han kan bo i skuret imens.
   

  En gusten tid

  Nu starter en gusten tid for parret, særligt for manden, der i stigende grad får svært ved at skelne mellem drøm og virkelighed. Er han syg? Ser han syner? Eller er det hele én stor konspiration imod ham? Filmen giver kun et grynet svar.

  Flotte Klint-billeder
  Fugleperspektiverne på Møns Klint udgør filmens store visuelle fornøjelse og er samtidig en væsentlig pøl blod i historiens hektiske drama. Men i det egentlige centrum omkring parret og deres mystiske håndværker - hvad enten det hele er farvet af psykisk sygdom eller psykisk terror - finder man ikke meget, der kan formidle den temmelig ubehjælpsomme historie.

  Klichéer på samlebånd
  Der skal ikke gå mange øjeblikke, før filmen forfalder til det ekstreme i både plot og indpakning, med rigelig lyd og musik og klichéer på samlebånd. Dog ligger der hele tiden en lillebitte åre af noget interessant bag det vulgære udtryk, idet man hele tiden håber på, at en positiv drejning vil indfinde sig. Det gør den desværre bare ikke.

  Afdæmpet Spang
  Jonathan Spang er overraskende afdæmpet i den sammensatte hovedrolle - en acceptabel præstation. Til gengæld er det svært at får øje på, hvad Christiane Schaumburg-Müller laver i en førsteelsker-hovedrolle. Det fungerer ikke. Blandt birollerne bør fremhæves altid raffinerede Elsebeth Steentoft som den lokale købmand samt Anders Hoves udspekulerede ejendomsmægler.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2012, Danmark, Thriller, 99 min.

  Dansk titel: Over kanten
  Instr: Laurits Munch-Petersen Prod: Ronnie Fridthjof, Elisabeth Victoria Poulsen Manus: Laurits Munch-Petersen, Jacob Ditlev Foto: Jan Pallesen Klip: Jacob Ditlev, Sara Bøgh Jensen Mus: Peter Peter
  Priser
  • RB-N - Bedste musik
  • RB-N - Bedste special effects
  • RB-N - Publikumsprisen