Skipper & Co. (1974)

  En dreng, en pensioneret skipper og to unge estiske mennesker på flugt mødes på en øde ø.


  HVOR KRAGERNE VENDER

  Bjarne Henning-Jensen slog med denne bøvs  af en film noget uheldigt på tromme for sidste gang som spillefilmsinstruktør.
   

  Hvor kragerne vender

  Vi er i mere end én forstand ude, hvor kragerne vender, og det bliver ikke nogen køn filmoplevelse. Det hele er sat lidt mystisk op. Er det en drøm? Hvor i landet er vi? Hvad er det for en hemmelighedsfuld ø, vore personer strander på?
   

  Sjælden Karl Stegger-hovedrolle

  Karl Stegger kan opleves i en af sine meget få hovedroller, hér som den pensionerede Skipper, der efter mange år på havet nu er indskrevet på et hjem sammen med alle landkrabberne. Stegger er sød og afdæmpet.
   

  11-årig som blind passager

  Skipper allierer sig med en 11-årig dreng, der sådan lidt umotiveret dumper ned i havnen, som blind passager på en tysk bådtransport. Drengen er blevet træt af forstadslivet og ønsker lidt spænding. Han og Skipper prutter nu af sted i en gammel båd og havner efter motorstop på en øde ø.
   

  Et umage venskab

  På øen møder de et ungt estisk par, der viser sig at være på flugt fra hjemlandet, og de fire bliver venner, inden deres veje igen må skilles.

  Ingen situationsfornemmelse
  Filmen lider under fatal mangel på situationsfornemmelse. På intet tidspunkt er der hul igennem til budskaberne, og begivenhederne er vokset sammen med et uforløst ønske om at skabe en alternativ historie - komplet med sporadisk fortællerstemme.

  Et hæderligt forsøg?
  Det er vel grundlæggende et hæderligt forsøg på at fortælle en anden form for børnefilm, men man skal jo også gerne som tilskuer være i stand til at leve sig ind i historien, og her falder "Skipper & Co." alvorligt igennem.

  Mystificerende
  Oplevelsen er faktisk begrænset til en række noget grynede billeder af hav og kyst, lettere obskur og mystificerende musik og fragmenteret skuespil.
   

  Svært at gennemskue

  Det er ikke let at gennemskue, hvor Henning-Jensen vil hen med sin film, men det er bestemt ikke et værdigt visitkort at afslutte en flot filmkarriere med. Filmen blev relativt pænt modtaget af pressen ved premieren, og man forstår jo godt, at den særlige fortællestil har været et kærkomment pust mellem alle folkekomedierne.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1974, Danmark, Drama, Børn på film, 81 min.

  Dansk titel: Skipper & Co.
  Instr: Bjarne Henning-Jensen Prod: Preben Philipsen Manus: Bjarne Henning-Jensen Foto: Dirk Brüel Klip: Bjarne Henning-Jensen Mus: Lars Henning-Jensen