Die Welle (2008)

  Et tysk gymnasium holder temauge om autokrati. Men den voldsomme effekt af undervisningen kommer bag på alle.


  DET "FJERDE" RIGE?

  Denne tyske film blev meget positivt modtaget - også af den danske presse, der fandt skildringen af det farefulde i såvel magt- som styringsbegær nødvendig og foruroligende.

  Filmen fortæller om en temauge på et tysk gymnasium. En ung lærer underviser i autokrati og bruger meget oplagt Hitlers Tredje Rige som eksempel.

  De fleste elever tager hurtigt stemningen til sig. Snart er de alle uniformerede i hvide skjorter, har en særlig hilsen og har fået et logo.

  Men at det griber så voldsomt om sig og har uhyggelig indflydelse på en del af de unge mennesker, kommer bag på både læreren og eleverne selv.

  Svingende skuespil
  Filmen lider først og fremmest under et generelt svingende niveau blandt de unge tilskuere, og man kan heller ikke beskylde det visuelle udtryk for at være særligt originalt.

  Ingen overraskelser
  I en blanding af strømlinet, filtersat fotografering og hektisk, ungsmart klipning underlagt talrige popsange, får vi serveret en udvikling, der er givet på forhånd og ikke evner at overraske.

  Tyndt opkog
  Således aldrig rigtig optaget af begivenhederne forekommer "Die Welle" som et tyndt opkog på nynazisme-problematikker - også selvom filmen er baseret på virkelige hændelser.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2008, Tyskland, Psykologisk drama, Thriller, Teenagere, 107 min.

  Dansk titel: Bølgen
  Instr: Dennis Gansel Prod: Christian Becker Manus: Dennis Gansel, Peter Thorwarth Baseret på: roman af Todd Strasser Foto: Torsten Breuer Klip: Ueli Christen Mus: Heiko Maile
  Priser
  • SUNDANCE-N - Nomineret til Grand Jury Prize