Síðasti bærinn (2004)

  På sin gård langt ude i den islandske ødemark bor en gammel bonde, der nægter at forlade sit hjem og livet på fjeldet.


  EN VILJE AF JERN

  Denne lille kortfilmsperle af Rúnar Rúnarsson blev i 2006 nomineret til en Oscar, og man forstår godt, at det er en historie, der imponerer universelt.

  Fint afmålt
  I fint afmålte billeder af rå natur og forfaldent murværk langt ude i den islandske ødemark fortælles historien om en gammel bonde. Han er ikke til sinds at ende på et plejehjem, som alle omkring ham ellers har planlagt det. Han har sin egen jernvilje, og ingen kan få ham på andre tanker.

  Kærligt underfundigt
  Det er i den rørende tilgang til livets helt store spørgsmål, at filmen har sin reelle force. Rúnarsson kommer under huden og borer en nål i helt centrale tabuemner om liv og død - på sin egen kærligt underfundige måde.

  Barskt hjertegribende
  Kombinationen af stærkt skuespil og en nærved taktil "af jord er du kommet"-oplevelse ud af de islandske elementer former en barsk, men også hjertegribende lille film.

  En mindskelse af ægtheden
  Desværre er der både på billed- og lydsiden tendenser til, at fortællingen og intensiteten ikke får lov at stå alene. Lidt for kreative kamerabevægelser og næsten konstant filmmusik mindsker ægtheden betragteligt undervejs.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2004, Island, Psykologisk drama, 17 min.

  Dansk titel: Sidste gård
  Instr: Rúnar Rúnarsson Prod: Skuli Fr. Malmquist, Þórir Snær Sigurjónsson Manus: Rúnar Rúnarsson Foto: Magni Ágústsson Klip: Sigurbjorg Jonsdottir Mus: Kjartan Sveinsson
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste kortfilm