Red Sonja (1985)

  En kvindelig kæmper med ekstraordinære kræfter drager ud for at hævne mordet på sine forældre og får hjælp af den stærke Kalidor.


  SPEKTAKULÆR KULISSE

  I forlængelse af sin optræden i Conan-filmene kan Arnold Schwarzenegger her opleves som den majestætisk stærke ridder, Kalidor, der bliver afgørende hjælper i en personlig hævnaktion, som kvinden Sonja er draget ud på.

  Fascinerende - og lattervækkende
  "Red Sonja" er som filmoplevelse faktisk lige dele fascinerende og lattervækkende. Det er bestemt på ingen måde nogen stor film: Den er jammerligt instrueret og spillet og hænger i det hele taget ikke særligt godt sammen.

  Velvoksen kreativitet
  Hvad der fascinerer ved filmen er imidlertid dens kompromisløse og kunstnerisk alternative produktionsdesign, der i mange henseender må siges at være båret af en velvoksen kreativitet.
   

  I en fjern fortid

  Sonja drager i en fjern fortid ud for at hævne mordene på sine forældre og søster. Dronning Gedren er den udspekulerede kvinde bag mordene, og hun er nu oven i købet i besiddelse af en talisman, der giver hende magten over planeten. På sin vej mod retfærdighed møder Sonja den store ridder, Kalidor, der på trods af Sonjas generelle modvilje mod mænd, skal vise sig at blive en uundværlig hjælper på hendes togt.

  Jammerligt skuespil
  Man må tage en dyb indånding i mødet med det katastrofalt jammerlige skuespil fra især danske Brigitte Nielsen (i hendes debutrolle). Men mens man holder vejret, bliver man samtidig draget af dét uortodokse set up, der er filmens egentlige identitet.

  Alternativt filmisk udtryk
  Kulissen er en eventyrlig blanding af malerier, pap og animationer, hvori dybdeperspektiver, form og farve får et ganske alternativt filmisk udtryk. I den forhistorisk golde vildmark træder disse virkemidler ind med stor autoritet i skabelsen af en illusion.
   

  Kitsch med stort k

  Samtidig er filmen kitsch med stort k, og det er i denne blanding, man fascineres af filmens abnorme udtryk. I øvrigt er Ennio Morricons musik vidunderlig, særligt hovedtemaet. Og musikken misbruges ikke. En morsom detalje er den onde dronnings kæledyr, der er en fugleedderkop på størrelse med en ræv - og så spinder den højlydt som en kat!  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1985, USA, Holland, Action, Eventyr, Fantasi, 89 min.

  Dansk titel: Red Sonja
  Instr: Richard Fleischer Prod: Christian Ferry Manus: Clive Exton, George MacDonald Fraser Foto: Giuseppe Rotunno Klip: Frank J. Urioste Mus: Ennio Morricone