Lacombe Lucien (1974)

  En 17-årig landmandsdreng fristes under 2. verdenskrig af det tyske politis magt og dekadence og bliver en tro håndlanger.


  I MAGTENS KLØR

  Dette sammenbidte og intense drama er en ganske unik filmoplevelse, hvor instruktør Louis Malle flot lykkes med en enkel og stærk formidling af et sprængfarligt materiale.

  Ærligt vidnesbyrd
  Stort set uden brug af filmmusik og holdt i en skarp, direkte fotografering fremstår "Lacombe Lucien" som et ærligt vidnesbyrd på krigens fristelser og grusomheder, samtidig med at skildringen af den determinerede teenager ikke kunne være meget mere præcis.
   

  En 17-årig konge

  17-årige Lucien bliver nægtet deltagelse i den franske modstandsbevægelse. Han er for ung. Men gestapo vil gerne have ham, og de varter ham op og får ham til at føle sig som en konge. Lucien begår blot den fejl at forelske sig i en jødisk pige, og det kan næsten kun ende galt, efterhånden som han mere kæmper sin egen sag end gestapos.

  Koncentreret fokus
  Louis Malles koncentrerede fokus på den sammenbidte teenager er en sjældent set intens bedrift. Filmen smelter så at sige sammen med den unge mands problematiske identitet og forelskelse.
   

  Udtryksløs udstråling

  Pierre Blaise blev fundet som filmens ubeskrevne trumfkort, idet Malle ville have en ukendt skuespiller i den krævende hovedrolle. Blaise har den helt rigtige udtryksløse udstråling, samtidig med at hans fremtoning er både maskulin og autoritær, i en endnu ikke modnet tankegang.

  Stringent ærlig
  Malle har også hentet det bedste frem i den svenske veteran, Holger Löwenadler, hvis portræt af den jødiske skrædder er en af filmens store oplevelser. I det hele taget er skuespillet blot endnu en force i den stringent ærlige indpakning, der præger hele filmens handling og gør den til en af de mere ydmyge men vægtige antikrigsfilm.

  Stærkt glinsende
  Therese Giehse er et stærkt glinsende kort som den bitre og kloge gamle fru Horn. Kontrasten mellem hendes kabalelægning og Luciens rensning af våben ved samme lille kaffebord er et genialt træk. At den unge hovedrolleindehaver, Pierre Blaise, skulle omkomme i en bilulykke blot et år efter filmens premiere sætter filmen i et sart sørgeligt perspektiv.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1974, Frankrig, Tyskland, Italien, Krigsdrama, Romantik, Teenagere, 138 min.

  Dansk titel: Håndlangeren
  Instr: Louis Malle Prod: Louis Malle, Claude Nedjar Manus: Louis Malle, Patrick Modiano Foto: Tonino Delli Colli Klip: Suzanne Baron
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film
  • GG-N - Bedste udenlandske film