L' immortel (2010)

  En pensioneret lejemorder overlever mirakuløst 22 skud i sin krop, og da han vågner, er hævnens time kommet.


  POMP & PRAGT

  Moderne fransk udstyrsstykke, stilistisk en tro Hollywood-kopi, men med en smule mere glimt i øjet.
   

  Ingen tid til at blinke

  Der er ikke tid til at blinke: "L'immortel" serverer sine actionscener på små glinsende sølvfade, og man tager glad imod. For filmen har en afvæbnende humoristisk tilgang til meget af sin ellers håndfaste og småmakabre action.
   

  Pensioneret lejemorder

  Den pensionerede lejemorder Charly Matteï fører en fredelig tilværelse, hvor opmærksomheden er viet familien, da han pludselig bliver likvideret med 22 skud i en parkeringskælder. Mirakuløst overlever han attentatet, og da han er kommet til hægterne, sætter han sig for at hævne sig på de otte gerningsmænd. Langsomt men sikkert udøver han øje-for-øje-gerningen, mens det kniber med at passe på familien.

  Udtryksløs autenticitet
  Jean Reno har den nødvendige udtryksløse autenticitet i hovedrollen som Charly, der bestemt ikke har tænkt sig at lægge pistolerne på hylden.
   

  Stjæler billedet

  Men det er birolleskuespilleren Kad Merad, der stjæler billedet i rollen som mafiabossen Tony Zacchia. Han forener det skrupelløse med det sart narcissistiske i en præstation fuld af højspændt sprængkraft.

  Humoren en nødvendighed
  Humoren er en nødvendighed i en film som denne, i hvert fald hvis man skal udholde de ret så blodindsmurte detaljer, som filmens voldelige plot byder på rigeligt af.
   

  Blik for skønhed

  Richard Berrys iscenesættelse er præget af lige dele blik for skønhed og en ekstremistisk fortællestil. I filmens anslag forføres man af stort visuelt bredformat i naturscenerier akkompagneret af Charlys passion for opera-arier.

  Stjæler opmærksomheden
  Omvendt er det lettere belastende, når der for alvor er action på drengen, og en svulstigt springende kameraføring fulgt af enormt støjende filmmusik mildest talt stjæler hele opmærksomheden.
   

  Bid i actionscenerne

  Men der er bid i actionscenerne: det kan man ikke tage fra filmen, og det er det høje tempo med afstikkere til total idyl med opera-arier, der gør "L'immortel" til en actionfilm lidt ud over det sædvanlige.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2010, Frankrig, Action, Krimi, Thriller, 117 min.

  Dansk titel: 22 bullets
  Instr: Richard Berry Prod: Luc besson, Pierre-Ange Le Pogam Manus: Richard Berry, Mathieu Delaporte, Alexandre de La Patellière Baseret på: roman af Franz-Olivier Giesbert Foto: Thomas Hardmeier Klip: Camille Delamarre Mus: Klaus Badelt