Die Konsequenz (1977)

  En mand bliver fængslet for at have haft sex med en 15-årig dreng og møder nye udfordringer, da fængselsinspektørens søn forelsker sig i ham.


  KÆRLIGHEDENS HELVEDE

  En af de tidligste europæiske homo-film er iscenesat af Wolfgang Petersen, der tidligere slog igennem i Hollywood med store og stjernespækkede actionbrag. "Die Konsequenz" er et hjerteskærende og oprigtigt drama, der er en uhyggelig påmindelse om, hvordan homoseksuelle blev opfattet i 1970’ernes Europa, i dette tilfælde Tyskland.

  Hånfuldt
  Martin er havnet i fængsel for at have haft sex med en 15-årig dreng. I fængslet behandles han respektløst og forhånende. Men fængselsinspektørens unge søn, Thomas, ser sig med det samme lun på Martin, og de to indleder en form for forhold bag lås og slå.
   

  Et øjebliks fred

  Da Martin løslades, forsøger de to at forme et liv sammen, men samfundet giver dem ikke et øjebliks fred. Snart havner Thomas på en reformskole, hvor målet er at få ham ’på ret kurs’ igen. Omgivet af forhånende jævnaldrende bliver Thomas gang på gang hængt ud på grund af sin homoseksualitet. Med tiden er det indlysende, at denne behandling påvirker den unge mands psyke, og han bliver aldrig sig selv igen.

  Ærlig stil
  Petersen fortæller den barske og umenneskelige historie i en fuldkommen ærlig stil, der aldrig er hverken sensationslysten eller krukket. Det handler om at få det indre drama frem, og det lykkes gennem stærkt skuespil og en række fænomenalt valgte locations.
   

  Sørgmodigt

  Det oprigtigt formidlede helvede udi at sygeliggøre homoseksualitet former en klam og sørgmodig klump i halsen, og den stærke historie bliver kun mere og mere sammensnøret i takt med filmens udvikling.

  Nærvær
  I de sarte sort/hvide optagelser finder man et ærligt nærvær, hvor både det konkrete fængsels og fængslet i overført betydning fremstår i sin rette farveløse beton-nuance. Disse mange toner af grå former et fængsel i sig selv, hvad der jo også er tilfældet i parrets situation.
   

  Samfundskritisk perspektiv

  Det er i et samfundskritisk perspektiv provokerende kort tid siden, at homoseksualiteten på denne måde blev sygeliggjort, og hvor to mænd der elskede hinanden måtte kæmpe en hård kamp for at få lov til at være sammen.

  Nedtonet
  Wolfgang Petersen formidler dette faktum i en nedtonet stil, der viser kærlighed til kærligheden snarere end had til hadet. Der er ingen løftede pegefingre eller andre former for skjulte dagsordner. Filmen er et helt igennem ærligt portræt af kærlighedens helvede.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1977, Tyskland, Psykologisk drama, Fængselsfilm, Teenagere, Homoseksuelt tema, 100 min.

  Dansk titel: Konsekvensen
  Instr: Wolfgang Petersen Prod: Bernd Eichinger Manus: Alexander Ziegler, Wolfgang Petersen Baseret på: roman af Alexander Ziegler Foto: Jörg-Michael Baldenius Klip: Johannes Nikel Mus: Nils Sustrate
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation