Panik i familien (1945)

  To direktører for en dameundertøjsforretning møder to vagabonder, der ligner dem på en prik, og så opstår der almindelig forvirring.


  DOBBELT FJOLLEPJAT

  Forsøget på at lancere en slags dansk Gøg & Gokke med Christian Arhoff og Ib Schønberg afstedkom bl.a. denne lette og opkogt overpjattede farce om gengangere og forvekslinger. For det er bestemt overpjattet og helt uden vilje til at forny eller forbedre bare en enkelt scene fra det forudprogrammerede genretypiske.

  Harmløs lille farce
  Alligevel er resultatet hæderligt. Som et billede på tiden, skuespillernes karrierer og almindeligt småborgerlig dansk gøgl fremstår ”Panik i familien” i dag som en harmløs lille farce, generelt formildet af sine kun 58 minutters spilletid.
   

  Delt direktørstol

  Hansen & Larsen deler direktørstolen i en succesfuld dameundertøjsforretning, som de fører videre efter deres fædre. En dag støder de på et par vagabonder, der kunne have været deres enæggede tvillingebrødre (hvorfor de da også spilles af Arhoff & Schønberg).

  En del forvirring
  Vagabonderne tager gerne tjansen som direktørernes caddy’er på golfbanen mod 5 kr. i timen, men da direktørerne på grund af en misforståelse havner bag tremmer, bliver vagabonderne stand ins i direktørernes forretnings- og privatliv, og det skaber selvsagt en hel del forvirring.
   

  To sider af samme sag

  Filmen rummer på flere plan to sider af samme sag. Der er den centrale forvekslingskomedie. Og så er der Arhoff & Schønberg i forskellige grader af friskt eller overspillet tilsnit.

  Forførende lune
  Ib Schønberg udstråler et forførende lune ved at tildele sine forskellige typer hver sin kantede personlighed, mens Christian Arhoffs spil er mere ensidigt krukket med de velkendte lege med sproget og rigeligt dramatiske feminine bevægelser.
   

  Sprøde udskejelser

  Vagabonderne er velsagtens filmens mest interessante par, særligt når de bryder ud i sang, komplet med båthorn, slagtøj på knæene og rasletingester spændt på hovedet. Disse udskejelser er fint nok begrænset til et par halve numre.

  Fine biroller
  Som direktørparrets koner kan man opleve en stram-sur Jessie Rindom og en livsglad Lily Broberg, begge i fine små biroller. Henry Nielsen har en betagende lille birolle som rørstrømsk forretningsforbindelse (med meget store bakkenbarter) i filmens i øvrigt overraskende lange stumfilmsintroduktion. Denne 10 minutter lange intro beskriver Hansen & Larsens fædre i de glade dage omkring århundredeskiftet.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1945, Danmark, Komedie, Børn på film, 59 min.

  Dansk titel: Panik i familien
  Instr: Alice O'Fredericks, Lau Lauritzen Prod: Henning Karmark Manus: Preben Phillipsen, Paul Sarauw, Victor Skaarup Foto: Rudolf Frederiksen Klip: Marie Ejlersen Mus: Sven Gyldmark