Órói (2010)

  Efter et kort ophold på en engelsk skole er en dreng sikker på, at han er homoseksuel, men er hans islandske lokalsamfund gearet til dét?


  UNGDOMMENS URO

  Roligt og nærværende ungdomsportræt, der blidt og kærligt formidler en svær ungdomsfase i et miniputsamfund som Islands.
   

  Kysset er en hemmelighed

  Det er historien om 16-årige Gabriél, der under et kort ophold på en engelsk skole kysser med en jævnaldrende dreng, der også er fra Island. Da de begge er tilbage i hjemlandet fjerner de sig mere og mere fra hinanden, mest fordi de begge nok har erkendt, at det er klogest at bevare det som en hemmelighed.
   

  Urolige teenagere

  Det homoseksuelle drive er undertrykt i størstedelen af filmen. Som oftest er vi vidner til en hæderligt ærlig ungdomsfilm om livets op- og nedture blandt en lille gruppe mere eller mindre urolige teenagere.
   

  "Den store sandhed"

  Men lige under overfladen gemmer ’den store sandhed’ sig, og hele vejen til den lille åbenbaring, hvor Gabriél endelig kan føle sig fri, er ikke altid lige troværdig.
   

  Smukt nedtonet

  Som helhed betragtet er "Órói" dog et smukt nedtonet teenagerdrama, der i mange scener har en fin nerve - hvor man også glæder sig over den yderst diminutive brug af musik.
   

  Smukt spil

  Gabriél spilles smukt (om end med gyselig frisure) af Atli Oskar Fjalarsson, der fik et kortfilmsgennembrud i Rúnar Rúnarssons perle, Smáfuglar (2008).  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2010, Island, Drama, Romantik, Teenagere, Homoseksuelt tema, 93 min.

  Dansk titel: Órói
  Instr: Baldvin Zophoníasson Prod: Júlíus Kemp, Ingvar Þórðarson Manus: Ingibjörg Reynisdóttir, Baldvin Zophoníasson Foto: Jóhann Máni Jóhannsson Klip: Sigurbjorg Jonsdottir Mus: Ólafur Arnalds