Oz [6] (2003)

  Indsatte og ansatte på et maksimalt sikret amerikansk fængsel kæmper for at finde mening med tilværelsen bag mure og tremmer.


  FÆNGSLENDE [6]

  Sammenhængende i serien:
  Oz [1] (1997)
  Oz [2] (1998)
  Oz [3] (1999)
  Oz [4] (2000)
  Oz [5] (2002)
  Oz [6] (2003)

  Så nåede "Oz"-serien til vejs ende med en determineret selvdestruerende sæson 6. Det er vemodigt - men fra producentens side samtidig velvalgt at afslutte en serie, der sagtens havde kunnet være fortsat i flere sæsoner.

  Ukrukket formidling
  "Oz" er en fængslende fængselsserie, der har sine helt store forcer i den konsekvent ukrukkede formidling af de mange barske begivenheder. Det kommer primært til udtryk i fravalget af dramatiserende narrative elementer som musik, lyde og svulstige kamerabevægelser.

  Velgennemtænkt skabelon
  I denne sammenhæng er "Oz" befriende diminutivt og stramt komponeret over en velgennemtænkt skabelon, der holder hele serien igennem med undtagelse af nogle få metaltrætte episoder.

  Selvdestruktiv stemning

  Sjette sæson lider noget under nævnte metaltræthed og under en lidt for dominerende selvdestruende stemning, hvor de enkelte personers løbebane i fængslet skal tilslibes eller afsluttes helt - med vold og magt.

  Racer & magtforhold
  En anden svaghed man kan pege på undervejs i hele serien er de ofte lovligt karikerede stereotypiseringer af racer med hver deres magtforhold. Ikke alle personer holder lige meget vand, ikke alle skuespillere (eller amatører) brænder lige meget igennem og ind imellem synes fremstillingerne proletarisk grinagtige i en gennemført hæslighedens æstetik.

  Spændende skæbner
  Disse eksempler hører dog til sjældenhederne i en generelt fremragende fremstilling af spændende og rædselsvækkende skæbner om bord på Oz-fængslets synkende skude. Hver enkelt ind- og ansat bliver således en del af familien, hvad enten man kan lide det eller ej. Opslugt og fortryllet af Oz-universet forlader man således serien med stort vemod.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2003, USA, Krimi, Drama, Romantik, Fængselsfilm, Homoseksuelt tema, 445 min.

  Dansk titel: Oz [6. sæson] (tvs)
  Instr: Alex Zakrzewski, Theodore Bogosian, Daniel Loflin, John Henry Davis, David Von Ancken, Judy Dennis, Marc Klasfeld, Adam Bernstein Prod: Tom Fontana, Barry Levinson Manus: Tom Fontana Foto: Jean de Segonzac Klip: Cindy Mollo Mus: Dave Darlington, Steve Rosen
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation