Dorte (1951)

  En fuldendt levemand og direktør ødsler med pengene, men kommer på ret køl, da en uventet datter pludselig står i stuen.


  VELSTEMT FAMILIEHYGGE

  Sød og velstemt komisk familiesaga, kraftfuldt centreret om en dynamisk Ib Schønberg. Lovlig lineært leveres eventyret om teenageren Dorte, der tager toget fra Glamsbjerg til København for at konfrontere sin far med, at hun han er hans datter – en gevinst fra en ungdomsflirt.

  Hyggelig levemand
  Faren, direktør Asger Hansen, er en hyggelig levemand, der altid er i strålende humør, men som bestemt ikke har forstand på økonomi. Derfor er hans friske omgang med finanserne en tikkende bombe under familiens økonomi. Dorte viser sig dog snart at blive en stor hjælp i denne henseende. Og det medfører bl.a. at Asgers søn – og Dortes nye bror – må lægge sit forbrugsglade liv om.

  Følt karakteristik
  Ib Schønberg stjæler fuldt ud filmens billede med sin følte karakteristik af den hyggeligt varme levemand med et stort hjerte. Preben Neergaard går til sønnerollen med en frisk energi grænsende til det spradebassede: I de bedste scener dejligt forfriskende.

  Klangfuldt fynsk
  Ilselil Larsens klangfuldt glamsbjergsktalende Dorte er sprødt sød, men i længden lovlig lillepige-anmassende. Henning Moritzen kan opleves i en udpræget lagkagekomisk rolle, komplet med klodsede briller og nervøs-distræt omgang med kvinder.

  Interessant tidsbillede
  Elegant velfotograferet og med et meget interessant tidsbillede af København, som fx da Ib Schønberg viser sin "nye" datter de vigtigste attraktioner – i særdeles højt tempo.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024