The VVitch: A New-England Folktale (2015)

    I 1630'ernes New England martres en bondefamilie af en tiltagende tro på heksekraft, sort magi og besættelse.


    VAKLENDE BONDEIDYL

    Der er meget langt fra denne, Robert Eggers' spillefilmsdebut, til hans endnu mere hypede og skamroste, men ekstremt forstillede The Lighthouse (2019). "The VVitch: A New-England Folktale" – eller mere mundret, "The Witch" – fører os tilbage til 1630'ernes New England.

     

    For foden af en mørk nåletræsskov

    Her forsøger en fattig lille bondefamilie at klare hverdagsskærene langt ude i en lysning for foden af den mørke nåletræsskov. Det kniber med at mætte alle munde, og fremtidsudsigterne er da også, at den ældste datter, Thomasin, skal "udlejes" som tjenestepige.

     

    Mystiske kræfter

    Men meget kommer i vejen for planerne, især da forældrene langsomt, men sikkert begynder at lade sig overbevise om, at Thomasin er en djævlebesat heks. Ingen bønner hjælper, og familiens undergang synes umulig. Samtidig gemmer der sig mystiske kræfter dybt inde i skoven...

     

    Vrangforestillinger om ondskab

    Dramagyset lykkes især, fordi hekse- og dæmonitematikken kan hæftes på den samtidige mistro til alt, der afveg den mindste smule fra en rettroende kristusdyrkelse. Heri opstår en dimension, der kan tolkes som virkelig (vrangforestillinger om ondskab) og som ikke behøver være helt ude på fantasiens overdrev.

     

    Tiltagende uro og usikkerhed

    Men også selvom fantastien skulle overhale virkeligheden indenom, og Thomasin måske er en heks, lykkes Eggers flot i formidlingen af tiltagende uro og usikkerhed under særdeles primitive forhold.

     

    Nærmest shakespeare'sk dialog

    Dialogen, der er stramt samtidig og nærmest shakespeare'sk, havner ikke i overdrevets mergelgrav, men først og fremmest står filmen ekstremt stærkt i en knap og diminutiv visuel stil, der så at sige vækker 1600-tallet til live.

     

    Sublim lyssætning

    Her arbejder cheffotograf Jarin Blaschke sublimt med nærhed og autenticitet, bl.a. gennem udnyttelsen af naturligt lys (stearinlysenes blafren kaster skønne skygger mod det primitive træhus' vægge). Og efter det bekymrende outrerede anslag, aftager også underlægningsmusikken, så den heldigvis kun træder ind i blokke.

     

    På randen til at gå helt amok

    Vidunderligt spil af særligt Anya Taylor-Joy som teenageren Thomasin, der snart er udskammet af sine forældre og søskende. Ralph Ineson og Kate Dickie er troværdige forældre på randen til at gå helt amok over datterens formodede hekseskab.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2015, USA, Drama, Historie, Gyser, Børn på film, Teenagere, Dyr på film, 92 min.

    Dansk titel: The Witch
    Instr: Robert Eggers Prod: Daniel Bekerman, Lars Knudsen, Jodi Redmond, Rodrigo Teixeira, Jay Van Hoy Manus: Robert Eggers Foto: Jarin Blaschke Klip: Louise Ford Mus: Mark Korven
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • SUNDANCE - Directing Award
    • SUNDANCE-N - Grand Jury Prize-nominering