The Lighthouse (2019)

  To fyrpassere kæmper for at bevare den mentale balance på en isoleret ø i slutningen af 1800-tallet.


  GENNEMKONSTRUERET MYSTIK

  + PLUS: fotografering | spil | naturen som medspiller
  -MINUS: konstrueret historie | musik | tabt potentiale

   

  Visuelt lækkert og stemningsmæssigt besnærende indledes denne sære, sort/hvide og "smalfilms"-udseende skævhed af en film: "The Lighthouse" har i dén grad potentialet til at brænde igennem på udkants-vanviddets præmisser, men instruktør og manusforfatter Robert Eggers vil det anderledes.

   

  Langt hjemmefra

  Til en lilleput-klippeø med fyr ankommer et sted i 1890'erne en ung fyrpasser-afløser, der skal forsøge at klikke med øens faste fyrmester. Det er svære vilkår: Langt hjemmefra og uden mulighed for at gå sine egne veje. Efterhånden begynder vilkårene og heraf affødte hallucinationer at stige d'herrer til hovederne.

   

  Ud over klippekanten

  "The Lighthouse" lukrerer i glimt på den mastodontiske mulighed, der ligger i fyrøens klaustrofobiske og vejrmæssige æstetik. Men det bliver ved (fyr)glimtene, for henover den begribelige og billedskønne historisk-hårdtarbejdende grundhistorie lægges lag på lag (på lag) af mystik-horror-psykose, der hurtigt trækker filmen ud over klippekanten.

   

  Tabte muligheder

  Tabt er den gyldne mulighed, der i stedet erstattes af en gennemkonstrueret mystik - komplet med periodisk særdeles kvælende underlægningsmusik. Set i lyset af filmens kæntring til det absolut uklædelige, er det glædeligt, så flot og stabilt spil, både Robert Pattinson og Willem Dafoe leverer på svære betingelser.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2019, Canada, USA, Drama, Fantasi, Gyser, 109 min.

  Dansk titel: The Lighthouse
  Instr: Robert Eggers Prod: Robert Eggers m.fl. Manus: Robert Eggers, Max Eggers Foto: Jarin Blaschke Klip: Louise Ford Mus: Mark Korven
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste fotografering
  • CAN - FIPRESCI Prize