The Executioner's Song (1982)

  En kriminel på prøveløsladelse havner hurtigt i et kaos, der fører både en stormfuld romance og flere mord med sig.


  DET KAOTISKE MENNESKE

  Denne tv-dramatisering af virkelige begivenheder fik faktisk dansk biografpremiere i 1983 under titlen "Manden, der ville henrettes". Det er historien om Tommy Lee Jones' Gary Gilmore, der i 1976 prøveløslades efter et halvt liv bag tremmer – kun for igen at havne i dårlige vaner, der antændes af den mindste negative udfordring.

   

  Kaos og frustration

  Under sin prøveløsladelse lykkes det Gilmore at opbygge så meget kaos og frustration, at han snart begår grundløse mord, samtidig med at han dyrker sin nye stormfulde forelskelse i Rosanna Arquettes Nicole Baker som en absolut alt eller intet-besættelse.

   

  Virkelighedens fascinationskraft

  "The Executioner's Song" blev en stor tv-succes i hjemlandet, utvivlsomt ikke mindst grundet det tårnhøje niveau både rent teknisk og i historiefortælling og skuespil. Men også fordi virkelighedens historie om Gilmore kun var en god håndfuld år gammel, da filmen (der oprindelig var en miniserie) løb over skærmene.

   

  Stilren og upoleret elegance

  Man forstår godt, at fortællingen appellerede til at blive blæst op på det store lærred, for alene rent visuelt er der masser af stilren og samtidig upoleret elegance. Med Utahs sneklædte bjerge som bagtæppe og i en rolig, kunstnerisk ambitiøs fotografering er filmen langt, langt over tv-middel.

   

  Indlevelse og overskud

  Helt centralt for fortællingens succes er skuespillet, der stråler af både indlevelse og overskud. Den gode energi under optagelserne kan i dén grad mærkes i alle roller helt fra Tommy Lee Jones' strålende hovedrolleportræt og ned blandt de mindste biroller.

   

  Spænding og spændinger

  Spændingen – og spændingerne – opbygges gennem en rolig fortællestil og med det latent sprængfarlige som underliggende bevidsthed. En række tidstypiske popsange sætter sammen med en – trods alt nænsomt anvendt – underlægningsmusik flere stemninger på paletten.  Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024