Exorcist II: The Heretic (1977)

  En teenagepige med traumer fra dengang, hun var besat af Djævelen, erfarer, at ondskaben stadig rumsterer i hende. Samtidig efterforsker en præst, hvordan pigens djævleudriver er død.


  FAMLENDE 2'ER

  Sammenhængende film:

  The Exorcist (1973)

  Exorcist II: The Heretic (1977)

  The Exorcist III (1990)

   

  Instruktøren John Boorman efterrationaliserede ovenpå denne 2'ers flop, at han egentlig godt kunne forstå, at publikum vendte tommelfingeren nedad – eller sågar kastede effekter op mod biograflærredet! Boorman havde ganske enkelt pillet ved konceptet fra 1'eren, og fans af de djævleuddrivende ekstremiteter følte sig snydt og "bedraget".

   

  Teknisk veldrejet

  Men nu er det faktisk ikke nogen decideret volddårlig gyser, Boorman har sat i svingninger. Dertil er den alt for teknisk veldrejet med bl.a. for 1977 overbevisende visuelle effekter og en virkelig smuk og opfindsom fotografering af William A. Fraker (Rosemary's Baby (1968)Bullitt (1968)Tombstone (1994)).

   

  Svært mudret fortælling

  Men sammenhængskraften er svært mudret i en rodet fortælling, der aldrig finder sit leje. Og så kan det mærkes, at produktionen for flere af de medvirkende ikke var drevet af lyst, men af "tvang", bl.a. forsøgte hovedrolleindehaveren Linda Blair at trække sig uden held på grund af kontrakt-bindinger.

   

  Støj i lyd og billede

  Der er støj i lyd og billede nærmest hele tiden, og det underminerer den ellers beundringsværdige "ro" og grundighed, som Boorman grundlæggende fortæller med – i kraft af omhyggeligheden i de enkelte og ofte lange, seje sekvenser. Men kun glimtvis er det fantastiske i den betændte gyserhistorie æggende, og det former en svag og i længden irriterende filmoplevelse.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1977, USA, Gyser, Fantasi, Teenagere, 117 min.

  Dansk titel: Eksorcisten II: Kætteren
  Instr: John Boorman Prod: John Boorman, Richard Lederer Manus: William Goodhart Foto: William A. Fraker Klip: Tom Priestley Mus: Ennio Morricone