The Informant! (2009)

  En succesrig forretningsmand og whisteblower bliver FBI's spion i et forsøg på at afdække price-fixing i firmaet.


  KOMISK ALVOR

  Steven Soderbergh går kækt til opgaven med at filmatisere historien om en af det virkelige livs mest kendte whisteblowere i USA. Matt Damon sætter denne forretningsmand, Mark Whitacre, i svingninger – i Soderberghs fortolkning i rendyrket komik, der ind imellem næsten tangerer lagkage-morskab.

   

  Højt på strå

  Mark Whitacre er højt på strå i et stort firma. Men noget er råddent et sted i leddene, og Whitacre bliver FBI's spion i et forsøg på at afdække price-fixing og andre lyssky affærer i firmaet. Det indebærer mange prekære opgaver, som Whitacre dog går til med krum hals. Og hvem kontrollerer/narrer i virkeligheden hvem?

   

  Glimtvis festlig

  Glimtvis festlig, men også en udtalt overgearet og speed-snakkende filmaffære, der aldrig giver sig tid til at finde ind under overfladen. Fokus er allermest på formen, altså det springende, sitrende og rejsen-jorden-rundt-rastløse – krydret med hemmelige optagelser og aflytninger på tværs af kontinenter.

   

  I fin form

  Matt Damon er i fin form i den meget bærende hovedrolle, og i det hele taget er der gode præstationer at gå lidt på opdagelse i også i birollerne. Marvin Hamlischs underlægningsmusik forstærker i ekstrem grad filmens komiske kerneidentitet ved at spartle alle ledige (og optagede) øjeblikke ud med farce-agtig "cirkus"-musik.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024